Ga naar inhoud
Kruimelpad:

Werken aan tinnitus

“Help, mijn oor piept”? GGMD biedt een speciaal tinnitusprogramma aan, genaamd ‘Werken aan tinnitus’. Dit programma is opgebouwd uit verschillende onderdelen, afhankelijk van jouw symptomen en behoeften.

Zorg en training bij tinnitus en hyperacusis, leren omgaan met tinnitus en hyperacusis
De eerstvolgende training start op:
Vr 15 november 2024
Locatie:
GGMD locatie Veldhoven
De Run 4238a
Werken aan tinnitus

Het tinnitusprogramma van GGMD begint met de algemene cursus Controle over tinnitus, die bestaat uit twee groepsbijeenkomsten van elk twee uur gevolgd door een individuele evaluatie.

De individuele evaluatie volgt op afspraak.

De training vindt plaats op de volgende data/tijden:

vr 15 november 10.00 - 12.00 uur
vr 22 november 10.00 - 12.00 uur

Eerste hulp bij oorsuizen

Het tinnitusprogramma ‘Werken aan tinnitus’ is specifiek ontworpen om aan te sluiten bij de ernst van jouw symptomen. Klinisch neuropsycholoog Olav Wagenaar, auteur van het boek ‘Eerste hulp bij oorsuizen’, heeft ons geadviseerd bij de ontwikkeling van dit programma.

Het programma bestaat uit drie onderdelen:

Deze cursus is speciaal ontworpen voor iedereen die last heeft van een piep in het oor of andere symptomen van tinnitus. De cursus biedt, in twee bijeenkomsten van twee uur, inzicht in oorsuizen en hyperacusis.

Je leert over mogelijke oorzaken, gevolgen en hoe je de impact van tinnitus kunt beheersen. Partners zijn ook welkom om deel te nemen.

Na deze cursus wordt samen met jou gekeken of het geleerde voldoende houvast biedt om zelf verder te kunnen. Is dit niet het geval, dan kun je in overleg met een zorgverlener van GGMD, kiezen voor een vervolgtraject in de vorm van de basistraining, de intensieve training of individuele vervolgbehandeling.

Na de cursus ‘Controle over tinnitus’ kun je verder gaan met de basistraining. Hier gaan we dieper in op de onderwerpen en bieden we ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten. De focus ligt op zelfhulpstrategieën om de last van tinnitussymptomen te verminderen.

Deskundige medewerkers van GGMD begeleiden deze tinnitusbehandeling. De basistraining bestaat uit vijf bijeenkomsten van twee uur en een terugkombijeenkomst na drie maanden.

Deze training is een verdieping op de cursus ‘Controle over tinnitus’. Het doel is om jouw tinnitus beter te beheersen en te beïnvloeden. De training combineert cognitieve gedragstherapie met psychomotorische therapie, beide effectieve vormen van oorsuizentherapie.

Net als bij de basistraining, bestaat de intensieve training uit meerdere bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst na drie maanden.

Meer informatie over dit programma

Dit trainingsprogramma is voor mensen met tinnitus en/of hyperacusis

Tinnitus

Mensen met tinnitus horen geluiden die anderen niet horen, bijvoorbeeld suizen, brommen, piepen, fluiten of een ander geluid. Die geluiden kunnen hard of zacht zijn, continu of soms aanwezig zijn, en hoog of laag zijn. Deze geluiden zijn voor een (groot) deel van de mensen met tinnitus doodvermoeiend en zenuwslopend. Want je kunt ze niet uitschakelen of eraan ontsnappen. Naast tinnitus kan er ook sprake zijn van gehoorverlies.

Hyperacusis

Meer dan de helft van de mensen met tinnitus heeft ook hyperacusis. Hyperacusis is overgevoeligheid voor geluiden. Het tikken van een mes op een bord doet bijvoorbeeld al pijn aan het gehoor en veroorzaakt ergernis of angst voor geluiden. Het komt vaak voor dat mensen (harde) geluiden ook gaan vermijden.

Het programma bestaat uit:

  • Cursus ‘Controle over tinnitus’: 2 bijeenkomsten van 2 uur.
  • Basistraining ‘Werken aan tinnitus’: 5 bijeenkomsten van 2 uur
    en een terugkombijeenkomst na drie maanden.
  • Intensieve training ‘Werken aan tinnitus’: Meerdere bijeenkomsten
    en een terugkombijeenkomst na drie maanden.

Het exacte groepsaanbod verschilt per regio. Hiernaar kan worden geïnformeerd via contact@ggmd.nl

Controleer de activiteitenkalender voor een tinnitusprogramma bij jou in de buurt.

Geen training in jouw regio? Meld je toch aan; met genoeg belangstelling kunnen we nieuwe groepen opzetten of andere ondersteuning bieden.

Deze tinnitusbehandeling is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering.

 

Je hebt nodig:

  • Verwijsbrief van je huisarts, bedrijfsarts of (medisch) specialist
  • Audiogram

GGMD factureert je zorgverzekering direct. Deze kosten tellen mee voor je eigen risico. Nieuwe deelnemers hebben een verwijsbrief nodig naar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De verwijzer bepaalt of je naar de basis- of specialistische GGZ wordt verwezen. Een audiogram is ook nodig.

Meer informatie over aanmelden vind je hier.

Informatie voor verwijzers vind je hier.

Aanmelden voor deze training