Ga naar inhoud
Kruimelpad:

Duizeligheid en evenwicht

Mensen die doof of slechthorend zijn, kunnen last hebben van duizeligheid en evenwichtsproblemen. Soms is er sprake van een evenwichtsstoornis, zoals de ziekte van Ménière of een brughoektumor, een goedaardig gezwel aan de gehoor- en evenwichtszenuw.

Duizeligheid en evenwichtsproblemen bij een gehoorbeperking

Meer informatie over duizeligheid en evenwicht

Voor veel mensen is het leven niet meer hetzelfde als ze Ménière hebben. Ze hebben niet de hele tijd last van draaiduizelingen, maar krijgen dit als aanvallen over zich heen. De duizeligheid gaat samen met hevige misselijkheid en overgeven. Ze voelen zich doodziek en kunnen alleen maar wachten tot de aanval voorbij is. Zo’n aanval kan uren duren. Soms houdt de duizeligheid in lichtere vorm enkele dagen tot weken aan. Mensen met Ménière kunnen ook last hebben van tinnitus.

Bij klachten die wijzen op Ménière is de eerste stap: een afspraak met de huisarts. Als de huisarts denkt dat je de ziekte van Ménière hebt, word je meestal naar een audioloog verwezen. Die neemt onder andere een gehoortest af.

De huisarts of de audioloog kan je ook verwijzen naar een kno-arts. De kno-arts doet uitgebreider onderzoek en kan vaststellen of het echt Ménière is. Medisch gezien kan er nog niets gedaan worden tegen Ménière.

Een brughoektumor is een goedaardig gezwel aan de gehoor- en evenwichtszenuw. De tumor ontstaat meestal in de inwendige gehoorgang. Waarom de tumor ontstaat, is niet bekend. Klachten die mensen met een brughoektumor kunnen hebben, zijn evenwichtsproblemen, hoofdpijn, oorsuizen en gehoorverlies. Een brughoektumor kan leiden tot doofheid.

Voor veel mensen is het leven niet meer hetzelfde als ze duizeligheid en evenwichtsproblemen hebben, veroorzaakt door bijvoorbeeld een brughoektumor of Ménière. Een gesprek volgen, kost dan veel energie. Door het gehoorverlies en het oorsuizen kunnen ze gesprekken gaan vermijden. Door de draaiduizelingen durven sommigen niet meer te fietsen of auto te rijden. Ze kunnen zichzelf terugtrekken en zich eenzaam voelen.

Soms hebben mensen veel moeite om met duizeligheid en evenwichtsproblemen om te gaan. Ze kunnen daarom klachten krijgen als somber zijn, nergens zin in hebben, niet kunnen slapen, onrustig zijn, moeilijk kunnen concentreren en/of zich terug willen trekken. Het kan zijn dat mensen dan last krijgen van een depressie.

De duizelingen, slechthorendheid en oorsuizen vragen veel van de persoon. Ze kunnen veel in bed liggen en hebben na een aanval weinig energie. Dit heeft invloed op de mensen om hen heen. Het is belangrijk hierover te praten en samen naar creatieve oplossingen te zoeken. Dit houdt de relatie goed. GGMD kan je daarbij helpen.

Bij GGMD werken deskundige medewerkers die begrijpen hoe het is om duizeligheid of evenwichtsproblemen te hebben in combinatie met een gehoorprobleem. Zij kunnen je helpen bij het leren omgaan met deze klachten, bijvoorbeeld met de training  ‘Leven met Ménière’.

Wij hebben een breed aanbod aan maatschappelijke dienstverlening zoals: individuele begeleiding, groepsgesprekken, ondersteuning en training bij dagelijks functioneren, relaties en opvoeden.

Ook bieden we professionele geestelijke gezondheidszorg voor mensen met een gehoorbeperking die mentale problemen hebben als angst, eenzaamheid, depressie, slaapproblemen, gedragsproblemen en verslaving.

Training via GGMD

Mensen met de ziekte van Ménière hebben meestal last van duizeligheid, oorsuizen en/of slechthorendheid. Dat heeft invloed op het dagelijks leven. Tijdens de training kijken deskundige medewerkers van GGMD naar manieren waarop je Ménière beter kunt verdragen.

Bekijk de training 'Leren leven met Ménière'
GGMD biedt praktische ondersteuning voor mensen met een gehoorbeperking zoals gehoorverlies. We geven trainingen in communicatie en acceptatie.

Omgaan met veranderende gezondheid

Als je gezondheidssituatie, zoals je evenwicht of duizeligheid, verslechtert kan dat veel stress, bezorgdheid en vermoeidheid opleveren. Je moet leren omgaan met de huidige situatie. Medewerkers van GGMD begrijpen wat je meemaakt en geven training, praktische tips en bieden ondersteuning.

Lees meer over ondersteuning bij gezondheidsproblemen
Ondersteuning en begeleiding