- Home
- Leven met…
- Slechthorend
Slechthorend
Slechthorendheid, of gehoorverlies, is een aandoening waarbij je met één of beide oren minder of heel slecht hoort. Dit kan veel gevolgen hebben voor jou en de mensen om je heen.
GGMD biedt zorg bij deze uitdagingen door middel van onderzoek, begeleiding, behandeling en training. We geven je handvatten en ondersteunen je, zodat je vanuit een stevige basis kunt leven.
Uitdagingen en passende zorg
Slechthorende mensen hebben soms last van onbegrip en met meerdere mensen een gesprek voeren is vaak moeilijk. Ze kunnen zich daardoor gefrustreerd, somber of vermoeid voelen. Het is goed om dan professionele en passende zorg te zoeken.
De meeste slechthorenden redden zich prima. Maar ook zij kunnen te maken krijgen met bijvoorbeeld relatie- of opvoedproblemen, verslaving of grensoverschrijdend gedrag. Waar het probleem ook door komt, GGMD helpt.
Gehoorbeperking in het gezin
Als een of meerdere gezinsleden slechthorend of doof zijn, kan dit voor uitdagingen zorgen. Als jouw kind slechthorend is, kun je je zorgen maken over de ontwikkeling en opvoeding. Of jongeren die slechthorend zijn kunnen bijvoorbeeld vragen hebben over school, hun eigen identiteit of het maken van vrienden. Welke vraag of welk probleem je ook hebt, je kunt bij GGMD terecht.
Leren spraakafzien (liplezen)
Als je slechthorend bent is communiceren soms een uitdaging. Geef altijd aan dat je slechthorend bent en wat jij nodig hebt om een goed gesprek te kunnen voeren. Door spraakafzien kun je beter communiceren met horende mensen. Zien wat iemand zegt, is niet gemakkelijk. Maar het is wel te leren.
Over slechthorendheid en de gevolgen
Slechthorendheid kan iedereen overkomen, je kunt er mee geboren worden of op elke leeftijd te maken krijgen met gehoorverlies. Slechthorendheid kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder erfelijke aanleg, langdurige blootstelling aan hard geluid, veroudering, ziekten zoals meningitis en otosclerose, traumatisch letsel aan het hoofd of oor, en bepaalde medicijnen zoals sommige antibiotica en chemotherapeutische middelen.
De meeste slechthorenden redden zich prima. Toch zorgt gehoorverlies voor uitdagingen. Met meerdere mensen een gesprek voeren is vaak moeilijk. Telefoneren, tv-kijken en het horen van waarschuwingssignalen is lastig. Een gesprek volgen kost slechthorenden veel energie. Ze maken daardoor soms geen contact meer met andere mensen. Ze zijn vaker alleen en lopen de kans eenzaam te worden of zich buitengesloten te voelen.
Slechthorende mensen hebben soms last van onbegrip, moeizame sociale contacten en gebrek aan energie. Ze kunnen klachten hebben als frustratie, oververmoeidheid, somber zijn, nergens zin in hebben, niet kunnen slapen, onrustig zijn, moeilijk kunnen concentreren of zich terugtrekken. Het kan zijn dat zij dan last hebben van een depressie. Het is goed om daarvoor professionele- en passende hulp te zoeken.
Maar het kan ook zijn dat het probleem daar niet mee te maken heeft, bijvoorbeeld bij relatie- of opvoedproblemen, verslaving of een andere baan. Waar het probleem ook door komt, GGMD helpt. GGMD richt zich op jou, op je veerkracht en je eigen regie. Bekijk het aanbod van ondersteuning.
Er zijn veel praktische hulpmiddelen die het leven van slechthorende mensen inclusief en gemakkelijker maken. Iedereen is anders, dus niet elk hulpmiddel is voor iedereen geschikt.
- Iedereen die doof of slechthorend is, heeft recht op een tolk. De overheid betaalt het uurtarief van de tolk. Die kun je inzetten tijdens belangrijke gesprekken en gebeurtenissen. Er zijn o.a. tolken Nederlandse Gebarentaal, tolken Nederlands ondersteund met gebaren en schrijftolken. Je kunt een tolk regelen via Tolkcontact of via het register van tolken (stichting RTG).
- Soms is er de mogelijkheid voor een gehoorapparaat. Ze kunnen in het oor of achter het oor gedragen worden en versterken het geluid. Voor een goed advies kunt u terecht bij een Audiologisch Centrum.
- Een cochleair implantaat (CI) is een elektronische prothese. Een CI bestaat uit een inwendig deel (het implantaat) en een uitwendig deel (de spraakprocessor). Met een CI kunnen personen die geen of nog maar een beperkt restgehoor hebben opnieuw klanken, geluiden en spraak waarnemen.
- Er zijn diverse apps die handig zijn voor dove en slechthorende mensen. In een spraak-app type je de tekst en een stem vertelt wat jij wil zeggen. Er zijn ook apps die omgevingsgeluiden herkennen en deze omzetten naar een melding of waarschuwing (bijvoorbeeld: SoundAlert).
- Televisie-ondertiteling: Nederlandstalige televisieprogramma’s op de publieke zenders worden meestal ondertiteld voor dove en slechthorende mensen. Deze ondertiteling is aan te zetten via teletekstpagina 888.
- Visuele hulpmiddelen: Flitslichten, trilwekkers en visuele waarschuwingssignalen kunnen helpen om aandacht te trekken of waarschuwingen te geven. Bij een Hoorinfotheek kun je allerlei hulpmiddelen uitproberen. Ook kun je daar informatie krijgen over aanschaf en vergoedingen.
Slechthorendheid kan invloed hebben op de omgang met andere mensen. Horende mensen merken bijvoorbeeld dat de slechthorende niet naar verjaardagen wil of vaker een slecht humeur heeft omdat hij of zij vermoeid is. Daardoor hebben ze soms ook minder zin om iets leuks te gaan doen.
En horende partners of familieleden kunnen het zwaar vinden om steeds te moeten vertalen tussen de slechthorende en horenden. Het is belangrijk om hierover te praten, communicatieafspraken te maken en naar creatieve oplossingen te zoeken. Dit houdt de relatie goed. GGMD kan daarbij helpen, bekijk de informatie voor familie en bekenden
Communicatie en passende hulp
Als je met iemand praat die slechthorend is, zijn er manieren om goed te communiceren. Je kunt duidelijk en langzaam praten en goed oogcontact maken. Zorg voor een goede verlichting en vermijd achtergrondgeluiden. Ook helpt het om dingen op te schrijven of te typen op je telefoon.
Belangrijk is om te vragen wat de voorkeur van de persoon is en daarnaar te luisteren. Wees geduldig en begripvol als de communicatie wat langer duurt of als er misverstanden zijn. Laat de slechthorende persoon weten dat je bereid bent om moeite te doen om effectief te communiceren en dat je het niet erg vindt om dingen te herhalen.
Meer tips bij communicatie lees je hier.
GGMD biedt zorg aan personen die slechthorend zijn en hun naasten. Onze deskundige medewerkers communiceren op de manier die bij jou past. Zij kennen de mogelijkheden en moeilijkheden van dove en slechthorende mensen in een ‘horende’ wereld.
Wij hebben een breed aanbod aan maatschappelijke dienstverlening, zoals: individuele begeleiding, groepsgesprekken, ondersteuning en training bij dagelijks functioneren. We bieden ook hulp bij instanties, relaties, opvoeden en leren omgaan met gehoorverlies.
Ook bieden we professionele geestelijke gezondheidszorg voor mensen met een gehoorbeperking bij mentale problemen zoals angst, eenzaamheid, depressie, dementie, slaapproblemen, gedragsproblemen, autisme, ADHD, achterdocht, borderline, eetproblemen, manie, schizofrenie en verslaving.
Enkele trainingen die GGMD biedt voor slechthorenden zijn:
- Leven met gehoorverlies
- Training spraakafzien en logopedie
- Opkomen voor jezelf (assertiviteit, omgaan met kritiek en zelfvertrouwen)
- Training Nederlands met ondersteunende Gebaren (NmG)
- Omgaan met mensen met een auditieve beperking
GGMD is er speciaal mensen met een gehoorbeperking. Wat je probleem ook is, wij weten dat het belangrijk is dat je goede hulp krijgt. Dat betekent zorg van professionals die met je kunnen communiceren en je begrijpen.
GGMD biedt ondersteuning, trainingen, professionele begeleiding bij mentale gezondheid en meer voor mensen met een gehoorbeperking. Je kunt je aanmelden voor onze zorgverlening. Na je aanmelding neemt een van onze medewerkers contact met je op voor een informatief gesprek en bepalen we welke zorg passend is bij je zorgvraag.
Heb je specifieke vragen? Dan kun je mailen naar contact@ggmd.nl
Wil je meer informatie over het aanmeldproces? Bekijk dan de aanmeldpagina.