- Home
- Leven met…
- Tinnitus
Tinnitus
Als je veel last hebt van tinnitus (ook wel oorsuizen genoemd) kan dit invloed hebben op de kwaliteit van leven, slaap en concentratie. GGMD biedt ondersteuning en trainingen voor controle over tinnitus.
Meer informatie over tinnitus
Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd. Zelfs als er geen omgevingsgeluid is, hoort een persoon met tinnitus iets fluiten, suizen, piepen of brommen. De geluiden zijn hinderlijk en kunnen verschillen in volume, regelmaat, locatie en toonhoogte.
Tinnitus gaat vaak samen met gehoorverlies. Mensen die slecht horen, kunnen de tinnitus vaak wel horen omdat ze minder geluiden van buitenaf horen door hun gehoorverlies. De toon van de tinnitus is vaak hetzelfde als de toon van het gehoorverlies.
Tinnitus kan iedereen overkomen, op elke leeftijd. Over de oorzaken van tinnitus is nog veel onduidelijk. Wetenschappers zeggen dat hoorproblemen, zoals tinnitus, kunnen ontstaan door langere tijd een hard geluid op de oren (zoals met koptelefoons, draadloze oordopjes pf Airpods).
Andere oorzaken van tinnitus kunnen zijn: werken in een lawaaiige omgeving zonder goede gehoorbescherming, een virus, chronische oorontsteking, bijwerking van medicijnen of aderverkalking. Een val op het hoofd, de ziekte van Ménière of een brughoektumor (een goedaardig gezwel aan de gehoor- en evenwichtszenuw) kunnen ook een oorzaak zijn.
De geluiden die iemand met tinnitus hoort, kunnen ook ontstaan doordat het gehoororgaan – terwijl er geen geluiden zijn – toch signalen doorgeeft die in de hersenen de betekenis ‘geluid’ krijgen. Dit kan komen door beschadigingen in het gehoororgaan.
Voor veel mensen is het leven niet meer hetzelfde als ze tinnitus hebben. Dat geldt niet voor iedereen; de gevolgen verschillen van persoon tot persoon. Tinnitus kan het dagelijks leven van mensen helemaal veranderen. Het geluid van de tinnitus kan mensen uitputten.
Het omgaan met bepaalde geluiden en stemmen kost mensen met tinnitus vaak veel energie. Ze kunnen daardoor contact met anderen gaan vermijden en zichzelf terugtrekken. Daardoor kunnen ze zich eenzaam voelen en depressief worden.
Sommige mensen kunnen ‘s nachts niet slapen van de herrie. Op den duur raken ze oververmoeidheid, hebben ze nergens energie voor en kunnen ze zich slecht concentreren. Het kan ook leiden tot gevoelens van stress, angst en frustratie, waardoor de kwaliteit van leven wordt beïnvloed.
Tinnitus komt vaak voor in combinatie met slechthorendheid, maar dat hoeft niet. Tinnitus komt ook voor bij horende mensen. Zij kunnen door de tinnitus wel minder goed horen.
De combinatie van tinnitus met hyperacusis is extra vervelend. Deze combinatie komt nogal eens voor. Mensen met hyperacusis kunnen niet tegen gewone geluiden. Het gerinkel van een lepeltje in een kopje kan al pijn doen aan hun gehoor.
Ook dove mensen kunnen tinnitus hebben.
Als iemand tinnitus heeft, heeft dat ook invloed op de mensen om hem of haar heen. Zij horen het geluid van de tinnitus niet, maar merken wel dat degene met tinnitus zich anders gedraagt. Ze gaan bijvoorbeeld niet naar verjaardagen of hebben vaker een slecht humeur. En ze hebben vaak minder zin om samen iets leuks te gaan doen. Dit kan leiden tot onbegrip en gebrek aan steun van familie, vrienden en collega’s.
Het is belangrijk om hierover te praten en samen naar creatieve oplossingen te zoeken. Dit houdt de relatie goed. GGMD kan u daarbij helpen.
Omgaan met veranderende gezondheid
Als je gezondheidssituatie verslechtert, door bijvoorbeeld toenemende tinnitus of slechthorendheid, kan dat veel stress, bezorgdheid en vermoeidheid opleveren. Je moet leren omgaan met de huidige situatie. Medewerkers van GGMD begrijpen wat je meemaakt, geven praktische tips en bieden ondersteuning.
De cursus ‘Controle over tinnitus’ is voor iedereen met tinnitusklachten. Je krijgt informatie over oorsuizen en hyperacusis, over wat de oorzaken en gevolgen kunnen zijn en tips over hoe je de gevolgen beheersbaar kunt maken. Ook je partner is van harte welkom.
Bekijk 'Controle over tinnitus'Praktische tips en training
Bij tinnitusklachten is de eerste stap: een afspraak met de huisarts. Als de huisarts denkt dat je tinnitus hebt, wordt je meestal naar een audioloog verwezen. Die neemt onder andere een gehoortest af.
Een audioloog kan de tinnitus niet wegnemen, maar kan proberen de herrie minder hard te maken. Dat kan bijvoorbeeld met een tinnitusmaskeerder die ‘tegenruis’ maakt. Een speciaal hoortoestel kan dat ook doen. Echter, deze middelen werken niet bij iedereen.
De huisarts of de audioloog kan je ook verwijzen naar een kno-arts. De kno-arts doet uitgebreider onderzoek en kan vaststellen of het echt tinnitus is. Medisch gezien is tinnitus niet te genezen, tenzij de tinnitus bijvoorbeeld door een kloppende ader veroorzaakt wordt. GGMD kan je wel helpen om zo goed mogelijk met de tinnitus om te leren gaan.
Tinnitus is meestal niet te genezen. Maar de gevolgen zijn vaak wel behandelbaar en hebben, als ze ernstig zijn, soms prioriteit in de behandeling. Door grip te krijgen op de tinnitus wordt de last vaak als minder erg ervaren.
Enkele praktische tips voor het omgaan met tinnitus zijn:
- Leer omgaan met stress en doe ontspanningsoefeningen. Stress kan tinnitus verergeren.
- Bescherm je gehoor en vermijd blootstelling aan harde geluiden.
- Gebruik geluidsafleiding (noise-canceling) in de vorm van zachte muziek, natuurgeluiden of een ventilator.
- Eet gezond en beweeg regelmatig. Vermijd stimulerende middelen zoals cafeïne en nicotine, omdat deze de tinnitus kunnen verergeren.
- Zorg voor een regelmatig slaapritme en een rustige slaapomgeving.
In de GGMD cursus ‘Controle over tinnitus’ en basistraining ‘Werken aan tinnitus’ leer je meer over hoe je bovenstaande praktische tips kunt toepassen.
Leren omgaan met tinnitus is niet makkelijk. GGMD biedt zorg en training bij tinnitusklachten. Ons tinnitus behandelprogramma bestaat uit drie onderdelen: een algemene cursus voor iedereen met tinnitus en twee trainingen die aansluiten bij de zwaarte van de klachten.
Lees meer over deze cursus en training ‘Werken aan tinnitus’.
GGMD biedt ook psychologische zorgverlening (GGZ) wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer er naast tinnitus ook sprake is van bijkomende psychische problemen.
GGMD biedt trainingen, professionele begeleiding bij mentale gezondheid en meer voor mensen met een gehoorbeperking, waaronder tinnitus, hyperacusis en Ménière. Je kunt je aanmelden voor onze zorgverlening. Na je aanmelding neemt een van onze medewerkers contact met je op voor een informatief gesprek en bepalen we welke zorg passend is bij je zorgvraag.
Heb je specifieke vragen? Dan kun je mailen naar contact@ggmd.nl
Wil je meer informatie over het aanmeldproces? Bekijk dan de aanmeldpagina.