Ga naar inhoud
Kruimelpad:

Als musicus omgaan met gehoorproblemen

Afgelopen week bracht een van onze GZ-psychologen, een bezoek aan Stichting Omroep Muziek om voorlichting te geven over gehoorschade, tinnitus en hyperacusis. Een interessante bijeenkomst, omdat juist in een werkomgeving waar muziek en geluid centraal staan, het risico op gehoorproblemen groot is. Maar tegelijkertijd je juist daar je gehoor nodig hebt.

GZ-psycholoog van GGMD geeft voorlichting over tinnitus aan musici, in een kleine oude ruimte.

Balanceren tussen gehoorschade en je beroep

Na de presentatie ontstond al snel een open en eerlijke discussie. Want hoe ga je als musicus om met het feit dat goed gehoor essentieel is voor je vak, terwijl datzelfde vak een risico vormt voor je gehoor? Deze spanning roept bij veel musici vragen op. Wat  betekent het voor mijn werk als ik tinnitus krijg, en voor mijn toekomst?

Bij Stichting Omroep Muziek werken zo’n 140 musici in een groot symfonisch orkest en koor. De organisatie ziet een duidelijke toename van tinnitusklachten. Met name musici die voor het eerst last krijgen van oorsuizen ervaren soms paniek en vragen zich af of ze hun werk nog wel kunnen blijven doen.

Binnen de organisatie wordt actief gekeken naar het beperken van geluidsbelasting, al blijft dat een uitdaging. Verder is er een groepje ervaringsdeskundigen die onderzoekt hoe openheid over dit onderwerp gestimuleerd kan worden. Ook dat is soms nog een issue.

Training op maat door GGMD

GGMD ondersteunt al jaren mensen met gehoorproblemen, waaronder tinnitus en hyperacusis. Van bieden van tips, tot psychosociale ondersteuning, tot behandeling. Daarnaast bieden onze collega’s ook regelmatig trainingen en voorlichtingen aan bedrijven, medische teams of betrokken partijen.

Zo werd GGMD ook gevraagd om een training te ontwikkelen voor de Stichting Omroep Muziek. Onze collega Mijke gaf de training, die zich richtte op het verkrijgen van grip op tinnitus, het herkennen van knelpunten in het dagelijks leven en in het werk van musici. Ook stond een belangrijke vraag centraal: hoe begeleid je iemand met gehoorproblemen in een werksetting op een goede manier?