Ga naar inhoud
Kruimelpad:

Tips voor spraakafzien en communicatie met dove en slechthorende mensen

Sommige mensen vinden het spannend om te praten met iemand die gehoorverlies heeft. Maar dat is niet nodig. Vaak vinden dove of slechthorende mensen het leuk als je normaal contact legt en een ontspannen gesprek probeert te voeren.

Om beter contact te hebben met iemand die doof of slechthorend is, zijn de volgende tips handig:

Het maken van oogcontact is heel belangrijk bij het communiceren met dove en slechthorende mensen. Zelfs als ze gebarentaal gebruiken, helpt oogcontact hen om je gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal beter te begrijpen. Het geeft ook het gevoel dat je actief luistert en betrokken bent bij het gesprek. Probeer dus altijd oogcontact te maken en vermijd het om tijdens het praten weg te kijken.

Praat rustig en duidelijk wanneer je met dove en slechthorende mensen communiceert, maar overdrijf hier niet in. Spreek in een normaal tempo en articuleer je woorden goed. Maar vermijd te langzaam of overdreven te spreken, omdat dit de natuurlijkheid van het gesprek kan verstoren. Het is niet nodig om grote handgebaren te maken maar iets aanwijzen kan helpen.

Als gesproken communicatie moeilijk is vanwege gehoorproblemen, kan het nuttig zijn om belangrijke informatie op te schrijven. Dit kan bijvoorbeeld door notities te maken of berichten te typen op een telefoon of laptop. Door informatie op te schrijven, kunnen dove en slechthorende mensen de boodschap visueel verwerken en beter begrijpen. Niet elke dove kan goed lezen. Zorg er daarom voor dat je eenvoudige en duidelijke taal gebruikt.

  • Maak oogcontact
  • Duidelijk articuleren
  • Schrijf belangrijke informatie op