- Home
- Ons aanbod
- Communicatie
- Gebarentaal
Gebarentaal
Als je te maken hebt met gehoorverlies is het leren van gebarentaal een optie. Het kan zorgen voor meer zelfstandigheid en een betere communicatie. Ook als je horend bent kun je gebarentaal leren. Het is een prachtige taal en je draagt bij aan een inclusieve wereld.

Gebarentaal, een volwaardige taal
Veel personen die doof zijn, maken gebruik van gebarentaal. Gebarentaal is een natuurlijke taal die wordt gebruikt door dove en slechthorende mensen om te communiceren door middel van handbewegingen, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Het is een volwaardige taal met een eigen grammatica en woordenschat (lexicon), net als gesproken talen.
Verschillende gebarentalen over de hele wereld
Personen in Nederland, die doof geboren zijn, gebruiken gewoonlijk NGT (Nederlandse Gebarentaal). NmG, wat staat voor Nederlands (ondersteund) met Gebaren, wordt vaak gebruikt door mensen die op latere leeftijd te maken hebben gekregen met gehoorverlies.
Net zoals gesproken talen verschillen van land tot land, variëren ook gebarentalen van regio tot regio. Er zijn, in Nederland, verschillen in de gebaren die gebruikt worden, bijv. afhankelijk van leeftijd en bezochte dovenschool.

Handalfabet gebarentaal
Het handalfabet helpt om woorden uit de Nederlandse taal te spellen. Communiceren kan op verschillende manieren zoals bijvoorbeeld met behulp van gebarentaal. Daniël Schoevaart tekende het Nederlandse handalfabet. Download de afbeelding en oefen met je familie of vrienden.
Dovencultuur, trots op de taal
Voor veel dove mensen is hun gebarentaal meer dan alleen een communicatiemiddel. Het is een belangrijk onderdeel van hun culturele identiteit. Horende mensen zien doofheid als een gebrek of beperking. Maar de meeste dove en slechthorende mensen voelen dat niet zo. Binnen de dovengemeenschap (dovenwereld) is doof zijn juist een pluspunt.
De dovengemeenschap heeft haar eigen tradities, geschiedenis en sociale normen. Veel dove mensen zijn trots op hun taal, gemeenschappelijke waarden en de eenheid binnen de dovenwereld. Ze delen ervaringen, praktische tips en helpen mee aan de ontwikkeling van de Nederlandse Gebarentaal. Dovencultuur staat voor trots en streven naar gelijkheid en erkenning.
Meer informatie
Spraakafzien en gebarentaal leren, kunnen beiden effectieve manieren zijn voor mensen met gehoorverlies om te communiceren. Welke je kiest is afhankelijk van je eigen voorkeuren, vaardigheden en omgeving. Gebarentaal is een volledige taal maar voor sommigen moeilijk te leren. Spraakafzien is goed te leren maar sterk afhankelijk van degene waar je mee spreekt. Kijk wat voor jou en je omgeving de beste oplossing is. Sommige dove en slechthorende mensen kiezen ervoor om beide methoden te leren.
Gebarentaal is niet alleen belangrijk voor dove en slechthorende mensen, maar biedt ook waardevolle voordelen voor horende mensen. Door gebarentaal te leren kun je, als horende, beter communiceren met dove en slechthorende mensen. Misschien heb je een dove of slechthorende partner, familielid, buur, collega of vriend. Door gebarentaal te leren kun je betere gesprekken hebben en elkaar goed begrijpen.
Gebarentaal is een prachtige taal die veel ruimte biedt voor creativiteit en zelfexpressie. Het leren van gebarentaal is een leuke en boeiende manier om jezelf uit te drukken en nieuwe vormen van communicatie te ontdekken. Je draagt ook bij aan een inclusieve samenleving waarbij iedereen het recht heeft en een kans krijgt om mee te doen.
Het leren van gebarentaal kan je ook helpen bij je carrière. Je kunt leren voor gebarentaaltolk, schrijftolk of docent NGT. Ook zijn er veel andere banen in het onderwijs, gezondheidszorg, maatschappelijk werk en andere sectoren waar communicatie met dove en slechthorende mensen belangrijk is.
GGMD biedt verschillende trainingen in gebarentaal. Bijvoorbeeld NGT, NmG en tactiele gebaren (vierhanden-gebarentaal). Aan deze trainingen kunnen ook naasten (bijv. partner, familie, vrienden, collega’s) deelnemen.
Ben je horend en heb je geen directe relatie met een (plots)dove of slechthorende die een cursus volgt, dan kun je informeren bij welzijnsorganisaties of particuliere bedrijven die gebarencursussen aanbieden. Je kunt ook een online cursus volgen of beginnen met elke dag een gebaar te leren.
Er is een verschil tussen de Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands met Gebaren (NmG).
Nederlandse Gebarentaal (NGT) is een volwaardige taal met eigen grammaticale regels, woordenschat en zinsopbouw, onafhankelijk van gesproken talen zoals het Nederlands. Het is een visueel-gestuurde taal waarbij de betekenis wordt overgebracht door middel van handgebaren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen.
Bij Nederlands met Gebaren (NmG) blijf je gewoon Nederlands praten maar ondersteun je de belangrijkste woorden met gebaren. Je hebt daardoor niet te maken met de grammaticale regels en zinsopbouw uit het NGT.
Voor personen die doof geboren of vroeg doof zijn geworden, is gebarentaal vaak de eerste taal. Geschreven Nederlands is voor sommige personen die doof zijn moeilijk, vanwege de andere grammatica. Lezen kan dan lastig zijn. Brieven van bijvoorbeeld de huisarts, school, de gemeente, het UWV of een andere instantie zijn daardoor moeilijk te begrijpen. Sommige instanties kun je alleen bellen. Dat maakt het extra moeilijk. GGMD biedt ondersteuning bij het lezen van brieven, geldzaken, wonen en contact met instanties.
Je kunt je bij GGMD aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen. Daarna neemt een van onze medewerkers contact met je op voor een informatief gesprek. We bespreken dan hoe wij je kunnen helpen.