Ga naar inhoud
Kruimelpad:

Depressie en angst

Iedereen is wel eens somber, of bang ergens voor, of druk, moe of in de war. Dat hoort bij het leven. Het wordt een probleem als dat langere tijd zo is. Of dat het zo erg wordt dat je er zelf last van krijgt, of de mensen om je heen, omdat je bijvoorbeeld niet meer kunt werken of dat de relatie met je partner verslechtert.

Als je een depressie of angsten hebt, kan gespecialiseerde zorg je helpen je beter te voelen.

 

Vraag hulp bij mentale problemen

Een depressie is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door:

  • langdurige gevoelens van diepe droefheid,
  • verlies van interesse in plezierige activiteiten,
  • verstoringen in slaap, eetlust en energieniveau,
  • gevoelens van waardeloosheid,
  • concentratieproblemen
  • en soms suïcidale gedachten.

Hoewel deze symptomen op zichzelf niet altijd wijzen op een depressie, kunnen ze bij aanhoudende aanwezigheid het dagelijks functioneren aanzienlijk belemmeren. Gelukkig kan depressie effectief worden behandeld met therapie, medicatie of een combinatie van beiden. GGMD biedt hierbij professionele zorg.

Een angst- of dwangstoornis is een psychische aandoening waarbij iemand last heeft van aanhoudende angst, zorgen of dwangmatige gedachten en/of gedragingen. Dit heeft grote invloed op het dagelijkse leven en de relaties met anderen.

Deze stoornissen omvatten verschillende aandoeningen, waaronder gegeneraliseerde angststoornis (GAS), paniekstoornis, sociale angststoornis, specifieke fobieën, obsessief-compulsieve stoornis (OCD), en posttraumatische stressstoornis (PTSS). GGMD biedt professionele hulp door middel van specialistische geestelijke gezondheidszorg.

Vraag hulp bij mentale problemen

Hulp vragen is de eerste stap

Het is belangrijk om hulp te vragen als je mentale problemen hebt, bijvoorbeeld als je je al enige tijd angstig of somber voelt. Of als je te maken hebt met veel stress. Helaas verdwijnen deze klachten niet altijd vanzelf.

Met de juiste zorg kun je je beter voelen en kun je leren hoe je in de toekomst deze mentale problemen kunt voorkomen. Praat er met je naasten over. Vraag hulp via je huisarts of neem contact op met GGMD.

Zorg via GGMD

GGMD is er speciaal voor dove en slechthorende mensen en anderen met een gehoorbeperking. GGMD helpt als je psychische problemen hebt. Bij ons werken professionele medewerkers zoals psychologen, psychiaters en ambulant begeleiders. Naast hun ervaring met mentale en psychische problemen kennen zijn de moeilijkheden en mogelijkheden van mensen die doof zijn of een gehoorbeperking hebben. Ze communiceren op de manier die bij jou past.

Er zijn verschillende manieren om een depressie of angsten te behandelen. Voorbeelden van zorg zijn: cognitieve gedragstherapie, gedragstherapie en interpersoonlijke therapie. Ook zijn er passende trainingen of is er persoonlijke begeleiding mogelijk. Samen met jou bekijken we welke zorg het beste bij jou past.

Ja, GGMD biedt zorg en begeleiding bij bijna alle GGZ-diagnoses zoals: ADHD, angst- en dwangklachten,  borderline, manie, schizofrenie en verslaving.

Ook bieden we praktische hulp, begeleiding en training met betrekking tot:

Bij GGMD werken onder andere ambulant begeleiders, psychologen en psychiaters. Zij kunnen met je communiceren op de manier die bij jou past. Zij kennen de mogelijkheden en moeilijkheden van dove en slechthorende mensen in een ‘horende’ wereld.

Denk jij aan zelfdoding/zelfmoord? Of maak jij je zorgen om iemand in de omgeving? In een noodsituatie bel je direct: 112.

Ben je doof of slechthorend: Bel via de app Tolkcontact het alarmnummer 112.
Of chat met de meldkamer via 112NL app.

Geen levensgevaar, maar wel hulp nodig? Bel 113 (normaal tarief) of 0800-0113 (gratis) of start een 113 chatgesprek.

Als je denkt dat je eendepressie, dwang- of angstklachten hebt, neem dan contact op met je huisarts. Je praat dan samen over welke klachten je hebt, hoe lang je die al ervaart en hoe ze je dagelijks leven beïnvloeden. Voor dit gesprek kun je een tolk gebarentaal of schrijftolk aanvragen.

De huisarts kan je doorverwijzen naar GGMD via Zorgdomein of het aanmeldformulier.

Ja, binnen de geestelijke gezondheidszorg van GGMD vertellen we jouw verwijzer en/of huisarts over jouw resultaten en behandelingen, zowel in het begin als aan het einde van jouw behandeling. Als je ergens anders ook behandeling krijgt, kunnen we met jouw toestemming informatie uitwisselen.

GGMD is gespecialiseerd in behandeling en begeleiding bij gehoorproblemen. Als we niet genoeg weten om jou te helpen, kijken we samen met jouw GGMD-behandelaar waar je het beste geholpen kunt worden. In dat geval adviseren we jouw huisarts om jou door te verwijzen.

Voor verwijzers en gemeenten

GGMD is gespecialiseerd in de zorg en ondersteuning aan dove en slechthorende mensen en personen met een gehoorbeperking zoals tinnitus, hyperacusis of de ziekte van Ménière. De zorgverlening bestaat onder andere uit ambulante- en maatschappelijke ondersteuning, generalistische basis GGZ en specialistische GGZ.

Bekijk meer informatie voor verwijzers
Blijf niet zitten met je vraag of probleem