Ga naar inhoud
Kruimelpad:

Je eenzaam en buitengesloten voelen

Iedereen kan zich wel eens eenzaam voelen. Als je niet goed kan horen, kan het moeilijk zijn om gesprekken te volgen. Daardoor kun je je buitengesloten of anders voelen dan de rest. GGMD helpt om sociale vaardigheden te ontwikkelen en op te komen voor jezelf.

GGMD biedt praktische ondersteuning voor mensen met een gehoorbeperking zoals gehoorverlies. We geven trainingen in communicatie en acceptatie.

Gehoorverlies en eenzaamheid: samen op zoek naar oplossingen

Doof of slechthorend zijn in een ‘horende’ wereld valt niet altijd mee. Als je niet goed kunt horen, kan het moeilijk zijn om gesprekken te volgen. Horende mensen houden niet altijd rekening met personen met een gehoorbeperking.

Ook kan het zijn dat anderen niet weten hoe ze goed moeten communiceren met iemand die doof is of gehoorproblemen heeft. Daardoor kun je je buitengesloten voelen en denken dat je anders bent dan de rest; het gevoel hebben dat je er niet bij hoort.

Als je doof of slechthorend bent, kan het zijn dat je soms onzeker bent over contact met andere mensen, bijvoorbeeld omdat je niet goed weet hoe je een gesprek begint. Je kunt dat leren.

Tijdens de ‘Goldsteintraining’ oefen je met sociale vaardigheden, bijvoorbeeld met een gesprek starten, je mening geven en voor jezelf opkomen. Maar ook hoe je kritiek kunt geven op een goede manier. En hoe je juist complimenten geeft en ontvangt.

Jij mag zijn wie je bent. Het is daarom belangrijk om op te komen voor jezelf. Maar elke keer zeggen dat je doof bent en uitleggen hoe ze met jou kunnen communiceren, is niet voor iedereen makkelijk. Ook kan het moeilijk zijn om keuzes te maken, bijvoorbeeld voor een baan of studie.

De assertiviteitstraining ‘Opkomen voor jezelf’ en individuele begeleiding via GGMD kunnen hierbij helpen.

Door een gehoorbeperking kunnen activiteiten die je altijd met anderen deed niet leuk meer zijn, bijvoorbeeld omdat je onvoldoende hoort of het geluid ondraaglijk is geworden. Denk aan verjaardagen, theater, concerten, sporten of winkelen.

Onze maatschappelijk zorgverleners kunnen samen met jou bekijken hoe je zelfstandig je favoriete bezigheden kunt blijven doen. Ze geven advies en zoeken samen met jou naar andere mogelijkheden of een andere aanpak.

Of, als sommige activiteiten niet meer mogelijk zijn, helpen ze je te ontdekken wat je dan wel kunt en wat je leuk vindt om te doen. Denk hierbij aan sport, vrijwilligerswerk of verenigingen/bijeenkomsten voor doven en slechthorenden.

Een goed beeld van jezelf en positieve gedachten hebben, zijn belangrijke dingen, vooral als je moeite hebt met horen. Het helpt je om je goed te voelen over jezelf en om positief te blijven, zelfs als het moeilijk is.

Meer informatie over zelfbeeld en positieve levenshouding lees je hier.

Het kan soms lastig zijn om zelfstandig activiteiten te ondernemen. Maar dit is wel te leren. GGMD biedt ambulante begeleiding aan mensen die vroegdoof, ernstig slechthorend of beperkt zijn in horen én zien. Een ambulant begeleider ondersteunt je bij dagelijkse bezigheden en stimuleert om dingen te doen. Je leert wat je zelf kunt en om hulp te vragen als dat nodig is.

Bij ambulant begeleiding komen we naar jou toe. We komen bijvoorbeeld bij je thuis om de post met je door te nemen. We kunnen ook met je mee naar de dokter, sportclub of instanties zoals de gemeente en het UWV. We kunnen situaties oefenen, zoals het maken van een praatje of het doen van boodschappen. Als je dat wilt en als het nodig is, zijn we er voor jou.

Als ik vroeger een compliment kreeg, voelde ik mij ongemakkelijk. Nu kijk ik iemand aan en zeg ik: “Dank je wel”. Ik voel mij dan ook trots. En voor de persoon die het compliment geeft, is het ook veel leuker.

Ervaring van een deelnemer van de Goldsteintraining

GGMD biedt indivuele begeleiding en training

Individuele begeleiding

GGMD helpt bij vragen of problemen waar je in het dagelijks leven tegenaan kunt lopen. Dat kan over geldzaken gaan, maar ook over relaties, zelfstandigheid, eenzaamheid of werk.

Bij ons werken professionele medewerkers zoals psychologen en ambulant begeleiders. Zij kennen de moeilijkheden en mogelijkheden van mensen die doof zijn of een gehoorbeperking hebben. Ze kunnen met jou communiceren.

Neem contact met ons op. Dan bekijken we, samen met jou, welke begeleiding of training het beste bij jou past.

Neem contact op

Tips bij eenzaamheid en het maken van vrienden

Eenzaamheid en je buitengesloten voelen komt veel voor bij dove en slechthorende mensen. Je bent dus niet alleen! Probeer in kleine stappen en met realistische doelen je sociale contacten te verbeteren. Neem initiatief en maak communicatieafspraken. Besteed tijd aan activiteiten die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. De volgende tips kunnen je helpen als je je eenzaam voelt:

  • Doe wat je leuk vindt. Zoek naar activiteiten of hobby’s waar je van geniet en waarbij je anderen kunt ontmoeten. Dit kan bijvoorbeeld een sport, een kunstklas of een vrijwilligersproject zijn.
  • Om een vriend te hebben moet je een vriend zijn. Blijf in contact met vrienden en familieleden door regelmatig te communiceren, zelfs als het alleen maar kleine berichtjes zijn. Dit kan helpen om verbonden te blijven en een gevoel van steun te ervaren.
  • Gebruik technologie. Maak gebruik van technologische hulpmiddelen zoals videobellen, WhatsApp en andere sociale media om in contact te blijven met vrienden, familie en andere dove en slechthorende mensen, zelfs op afstand.
  • Neem deel aan activiteiten. Zoek naar cursussen of hobbygroepen die je interesseren. Of sluit je aan bij lokale dovenverenigingen, evenementen voor dove en slechthorende mensen of gebarentaalcafés waar je mensen kunt ontmoeten die vergelijkbare ervaringen hebben. Dit kan je helpen om nieuwe vriendschappen te sluiten en je sociale kring uit te breiden.
  • Zoek professionele hulp. Wees niet bang om hulp te vragen aan vrienden en familie als je je eenzaam voelt. Als eenzaamheid ernstig is en je dagelijks leven beïnvloedt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. GGMD kan hierbij helpen door bijvoorbeeld de training ‘Sociale vaardigheden (Goldsteintraining)’ of een gesprek met een maatschappelijk dienstverlener.

Contact maken met mensen, het maken van vrienden en die contacten onderhouden, is moeilijker als je doof bent of een gehoorbeperking hebt. Het durven zeggen wat je nodig hebt om elkaar te verstaan in een gesprek, is niet voor iedereen makkelijk. Een training ‘Sociale vaardigheden (Goldsteintraining)’ of een assertiviteitstraining ‘Opkomen voor jezelf’ kan daarbij goed helpen.

Door een gehoorbeperking kunnen activiteiten die je altijd deed niet leuk meer zijn, bijvoorbeeld omdat je onvoldoende hoort of het geluid ondraaglijk is geworden. Denk aan verjaardagen, theater, concerten, sporten of winkelen. Onze maatschappelijk werkers helpen je als je te maken hebt met eenzaamheid. Ze geven advies en zoeken samen met jou naar andere mogelijkheden of een andere aanpak.

Een training met lotgenoten kan het gevoel geven dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Je komt in contact met andere mensen. En het is handig om oplossingen van anderen te horen. De trainingen ‘Leven met gehoorverlies’ of ‘Werken aan tinnitus’ zijn hier speciaal voor ontwikkeld.

Zorg via GGMD

GGMD is er speciaal voor dove en slechthorende mensen en anderen met een gehoorbeperking. GGMD helpt ook als je niet lekker in je vel zit en je je eenzaam voelt. Onze maatschappelijk zorgverleners geven advies en zoeken samen met jou naar andere mogelijkheden of een andere aanpak.

Bij ons werken professionele medewerkers zoals psychologen, psychiaters en ambulant begeleiders. Zij kennen de moeilijkheden en mogelijkheden van mensen die doof zijn of een gehoorbeperking hebben. Ze kunnen met jou communiceren.

Samen met jou bekijken we welke begeleiding of training het beste bij jou past. Ook als je depressief of angstig bent kan GGMD je helpen.

Grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, seksueel getinte opmerkingen, misbruik, verwaarlozing en geweld….  Het stopt vaak niet vanzelf. Daarom is het belangrijk om erover te praten.

Bij GGMD werken mensen die naar je luisteren, met je kunnen communiceren en je kunnen helpen. Als je je aanmeldt bij GGMD praten we eerst met je over wat er precies aan de hand is. We overleggen dan ook met jou of de dader wel of niet benaderd wordt.

Afhankelijk van de vraag, en in overleg met de zorgverlener, kijken we welke vorm van zorgverlening het beste is.

Lees meer over pesten, seksueel misbruik of (huiselijk) geweld.

GGMD biedt zorg en begeleiding aan mensen met gehoorproblemen en aan hun naasten. We behandelen bijna alle GGZ-diagnoses zoals: Autisme, ADHD, angst- en dwangklachten, dementie, borderline, manie, schizofrenie, eetproblemen en verslaving.

Ook bieden we praktische hulp, begeleiding en training bij:

Bij GGMD werken onder andere ambulant begeleiders, psychologen en psychiaters. Zij kunnen met je communiceren op de manier die bij jou past. Zij kennen de mogelijkheden en moeilijkheden van dove en slechthorende mensen in een ‘horende’ wereld.

GGMD is er speciaal voor dove en slechthorende mensen en anderen met een gehoorbeperking. Onze professionele medewerkers weten wat het is om een gehoorbeperking te hebben.

Wij weten dat, wat je probleem ook is, het van belang is dat je goede zorg krijgt van mensen die met je kunnen communiceren. Onze medewerkers spreken duidelijk en kunnen gebaren of zetten indien nodig of gewenst een gebaren- of schrijftolk in. Zij weten wat de mogelijkheden en moeilijkheden zijn van mensen die doof zijn of een gehoorbeperking hebben.

Bij GGMD werken onder andere maatschappelijk werkers, ambulant begeleiders, psychologen en communicatietrainers samen om jou de juiste zorg te bieden. GGMD richt zich op jou, op je veerkracht en je eigen regie. Samen met jou zorgen we ervoor dat je kunt omgaan met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen waarmee je te maken kunt hebben.

Blijf niet zitten met je vraag of probleem