- Home
- Ons aanbod
- Mentale gezondheid
- Omgaan met gehoorverlies
Omgaan met gehoorverlies
Als je gehoor of gezondheidssituatie verslechtert kan dat veel stress, bezorgdheid en vermoeidheid opleveren. Je moet leren omgaan met de huidige situatie. Medewerkers van GGMD begrijpen wat je meemaakt en geven praktische tips en ondersteuning.
Stap voor stap naar balans
Het verliezen van (een deel van) je gehoor is ingrijpend. Vaak is communicatie lastig waardoor omgaan met familie, vrienden en collega’s een uitdaging is. Ook kun je te maken krijgen met eenzaamheid, frustratie en angst. Om dit te verwerken is tijd nodig. Je kunt door de juiste begeleiding en adviezen, balans vinden en je aanpassen.
Accepteer je nieuwe situatie
Als je je gehoor of gezondheid verliest is het normaal om boosheid, verdriet of verwarring te voelen. Het verwerken en accepteren is een proces. Erken deze gevoelens. Laat ze toe. Praat er met familie en goede vrienden over.
Balans vinden en je aanpassen aan een nieuwe gezondheidstoestand kost tijd en moeite. Geef jezelf de ruimte om te groeien. Leer van dingen die nog niet zo goed gaan. Kijk wat je nog steeds kunt doen. En ontdek wat jou vreugde en voldoening geeft. Dat kan helpen om een gevoel van controle te houden en positief te blijven.
Training: Leven met gehoorverlies
GGMD heeft een speciaal programma voor personen die te maken hebben met plotsdoofheid en geleidelijk gehoorverlies. Ook is dit programma bedoeld voor hun naasten. In het programma komen aan bod:
- Contact met anderen die hetzelfde doormaken en het uitwisselen van ervaringen, gevoelens en tips. Dat biedt steun.
- Praktische oefeningen, inclusief rollenspellen. Deze helpen bij het leren omgaan met gehoorverlies.
- Diverse onderwerpen, zoals hulpmiddelen bij gehoorverlies of doofheid, communicatie, relaties, vermoeidheid, werk & vrije tijd, en de voordelen van cochleair implantaten (CI’s).
Gevolgen van gehoorverlies
Wanneer je plotseling doof wordt of een gehoorbeperking krijgt, kan communicatie moeilijk zijn. Het helpt om ondersteuning te zoeken bij het vinden van alternatieve communicatiemethoden die bij jou passen. Wees open over je behoeften en maak duidelijke afspraken met je naasten.
Behalve gehoorverlies kan iemand ook te maken krijgen met oorsuizen en evenwichtsproblemen. Dat is erg vervelend en heeft grote invloed op het dagelijks leven. GGMD biedt hierbij training en begeleiding.
Meer informatie
Als je plotseling een gehoorbeperking krijgt of als de aandoening erger wordt, verandert er veel. Dit kan uitdagingen opleveren; thuis, op het werk en op school. Enkele voorbeelden zijn:
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen
- Eenzaamheid, angst en depressie
- Miscommunicatie en onbegrip
- Veranderend gedrag
- Verminderde zelfstandigheid
Het heeft ook invloed op je omgeving zoals familie, vrienden en collega’s. Het is heel begrijpelijk dat dit gebeurt. Daarom is het belangrijk de juiste hulp en begeleiding in te schakelen. GGMD biedt hierbij ondersteuning.
GGMD biedt zorg aan mensen met gehoorproblemen en aan hun naasten. We ondersteunen bij alle problemen die gerelateerd zijn aan het gehoor en bij alle bijbehorende gevolgen. Dat doen we door maatschappelijke dienstverlening en ambulante begeleiding te bieden. Dat kan zijn individuele begeleiding, groepsgesprekken, logopedie, ondersteuning en training op gebied van:
- Passende communicatie
- Praktische dagelijkse dingen zoals geldzaken en administratie
- Relaties binnen en buiten het gezin
- Sociale vaardigheden
- Opvoeden van kinderen en vragen van dove jongeren
- Zelfstandigheid
Ook bieden we zorg bij mentale- en psychische problemen zoals:
- Burn-out, depressie en angst
- Moeilijke omgang met gehoorverlies
- Eenzaamheid
- Pesten, seksueel misbruik en (huiselijk) geweld
- Bijna alle GGZ-diagnoses (zoals Autisme, ADHD, angst- en dwangklachten, dementie, borderline, manie, schizofrenie, eetproblemen en verslaving).
Bij GGMD werken onder andere maatschappelijk werkers, ambulant begeleiders, psychologen, communicatietrainers en docenten gebarentaal. Zij kunnen met je communiceren op de manier die bij jou past. Zij kennen de mogelijkheden en moeilijkheden van dove en slechthorende mensen in een ‘horende’ wereld.
GGMD is er speciaal voor dove en slechthorende mensen en anderen met een gehoorbeperking. Onze professionele medewerkers weten wat het is om een gehoorbeperking te hebben.
Wij weten dat, wat je probleem ook is, het van belang is dat je goede zorg krijgt van mensen die met je kunnen communiceren. Onze medewerkers spreken duidelijk en kunnen gebaren of zetten indien nodig of gewenst een gebaren- of schrijftolk in. Zij weten wat de mogelijkheden en moeilijkheden zijn van mensen die doof zijn of een gehoorbeperking hebben.
Bij GGMD werken onder andere maatschappelijk werkers, ambulant begeleiders, psychologen en communicatietrainers samen om jou de juiste zorg te bieden. GGMD richt zich op jou, op je veerkracht en je eigen regie. Samen met jou zorgen we ervoor dat je kunt omgaan met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen waarmee je te maken kunt hebben.
GGMD biedt een breed pakket aan behandelingen, begeleiding en training aan mensen die zich begrensd voelen door hun gehoor én aan hun naasten. Ook alle bijbehorende gevolgen van gehoorproblemen vallen onder het behandelaanbod van GGMD.
De professionele zorgverlening van GGMD bestaat onder andere uit maatschappelijke ondersteuning, logopedie, generalistische basis GGZ en specialistische GGZ. In principe bieden we behandeling voor bijna alle GGZ-diagnoses.
Verwijzingen kunnen via ZorgDomein naar GGMD worden verstuurd of via het aanmeldformulier worden aangemeld.
Meer informatie en contact voor verwijzers en gemeenten lees je hier.
Wij helpen je graag en luisteren naar jouw verhaal. Je kunt je bij GGMD aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen. Daarna neemt een van onze medewerkers contact met je op voor een informatief gesprek. We bespreken dan hoe wij je kunnen helpen.