- Home
- Ons aanbod
- Voor familie en bekenden
Voor horende familie en bekenden
Als iemand in je omgeving doof is of een gehoorbeperking heeft, heeft dat ook gevolgen voor jou. Informatie over wat gehoorverlies betekent, wederzijds begrip en goede communicatieafspraken zijn dan belangrijk.
Omgaan met een doof of slechthorend persoon
Misschien heb je een dove of slechthorende partner, ouder, familielid, buur, collega of vriend. Elke situatie is anders maar misschien herken je je in de volgende situaties:
Communicatie
Het kan frustrerend zijn wanneer gesprekken niet soepel verlopen of wanneer jullie moeite hebben om de juiste manieren te vinden om effectief te communiceren. Misverstanden kunnen daardoor snel ontstaan. De verleiding is dan groot om, in toekomstige situaties, overleg binnen het gezin of contact achterwege te laten.
Geen wederzijds begrip
Horende personen zijn zich soms niet altijd bewust van de uitdagingen waarmee dove personen worden geconfronteerd in een horende wereld. Dove of slechthorende personen kunnen zich eenzaam of buitengesloten voelen of frustratie hebben over onbegrip of toegankelijkheidsproblemen.
Aan de andere kant begrijpen dove personen niet altijd dat een horende behoefte kan hebben aan een ‘gewoon, horend gesprek’. Het is niet gemakkelijk om altijd alle details binnen gesprek te vertalen voor de dove of slechthorende naaste.
Ondersteuning, begeleiding en training
GGMD helpt bij deze uitdagingen door in gesprek te gaan met de dove of slechthorende, hun partner en andere gezinsleden. Ook geeft GGMD praktische tips en trainingen voor horende personen en professionals die werken met en/of voor personen die doof zijn en mensen met een gehoorbeperking.
Tips voor communicatie
Sommige mensen vinden het spannend om te praten met iemand die gehoorverlies heeft. Maar dat is niet nodig. Vaak vinden dove of slechthorende mensen het leuk als je normaal contact legt en een ontspannen gesprek probeert te voeren. Maak oogcontact, spreek rustig en duidelijk én schrijf belangrijke informatie op.
Communicatieafspraken
Het maken van communicatieafspraken is belangrijk omdat het helpt om goed met elkaar te praten. Dat is belangrijk op het werk of op school, binnen het gezin, met familie en vrienden en in groepen. Bespreek van te voren wat de voorkeuren en behoeften zijn. Daardoor voorkom je misverstanden en frustratie. Schrijf de communicatieafspraken op en bespreek het regelmatig.
Meer informatie
Als een naaste te maken krijgt met een gehoorbeperking zoals slechthorendheid, doofheid, doofblindheid, of een stoornis zoals tinnitus of hyperacusis heeft dat ook gevolgen voor jou.
- Communicatie: Waarschijnlijk zullen jij en je naaste een nieuwe manier moeten vinden om effectief te communiceren. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met elkaars behoeften en mogelijkheden. Iedereen is anders. GGMD kan hierbij helpen.
- Emotioneel: Jij en je naaste kunnen te maken krijgen met een overweldigend, angstig of verdrietig gevoel. Je kunt elkaar hiermee helpen door er samen over te praten, eventueel met hulp van een professionele zorgverlener van GGMD, of door het volgen van een training ‘Omgaan met gehoorverlies‘.
- Praktische aanpassingen: Het aanpassen van de woonomgeving kan nodig zijn, zoals het installeren van een flitsbel, het regelen van tolken of andere communicatieve hulpmiddelen.
- Verandering in relatie: De dynamiek en verhouding in je relatie met je partner of familielid kan veranderen als gevolg van de gehoorbeperking. De naaste heeft misschien geen zin om mee te doen met sociale activiteiten of wordt minder zelfstandig. Een open en eerlijke communicatie over de uitdagingen, spanningen en frustraties is hierbij belangrijk. Wees creatief en werk samen om nieuwe manieren te vinden om met de situatie om te gaan.
Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel de situatie uitdagingen met zich mee kan brengen, het ook mogelijk is om samen te groeien en nieuwe manieren van verbinding en communicatie te ontdekken. Het vinden van ondersteuning en het aanpassen aan de nieuwe omstandigheden kan helpen om de kwaliteit van leven voor zowel jou als je partner of familielid te verbeteren. GGMD biedt hierbij de hulp, training en ondersteuning die nodig is. Neem contact op voor vragen over passende zorg of advies.
Doof of slechthorend zijn in een ‘horende’ wereld valt niet altijd mee. Als je niet goed kan horen, kan het moeilijk zijn om gesprekken te volgen. Horende mensen houden niet altijd rekening met personen met een gehoorbeperking.
Ook kan het zijn dat anderen niet weten hoe ze goed moeten communiceren met iemand die doof is. Daardoor kan iemand die doof of slechthorend is, zich eenzaam en buitengesloten voelen en zich anders voelen dan de rest. GGMD biedt passende trainingen om te oefenen met sociale vaardigheden (training ‘Sociale vaardigheden’).
Zelfstandigheid kan lastig zijn bij een gehoorbeperking omdat communicatie vaak lastig is. Dit kan leiden tot afhankelijkheid van anderen voor alledaagse taken en sociale contacten. GGMD biedt ambulante begeleiding aan mensen die vroegdoof of ernstig slechthorend zijn, of beperkt zijn in horen én zien. Een ambulant begeleider ondersteunt bij dagelijkse bezigheden en stimuleert om dingen te doen. Je leert wat je zelf kunt en om hulp te vragen als dat nodig is.
Meer informatie over zelfstandigheid lees je hier.
Ondersteuning en zorg via GGMD
Ja, GGMD is er voor mensen met een gehoorbeperking en voor hun naasten. In elke familie, elk gezin of met vrienden zijn er wel eens problemen die invloed hebben op de onderlinge band. Wij gaan met de betrokkenen in gesprek en bieden ondersteuning, begeleiding, training en advies – passend bij de situatie.
Lees meer over hulp voor het hele gezin.
GGMD biedt zorg aan mensen met gehoorproblemen en aan hun naasten. We ondersteunen bij alle problemen die gerelateerd zijn aan het gehoor en bij alle bijbehorende gevolgen.
Dat doen we door middel van maatschappelijke dienstverlening en ambulante begeleiding. We bieden bijvoorbeeld individuele begeleiding, groepsgesprekken, logopedie en ondersteuning of geven training op gebied van:
- Passende communicatie
- Praktische dagelijkse dingen, zoals geldzaken en administratie
- Relaties binnen het gezin
- Sociale vaardigheden
- Opvoeden van kinderen en vragen van dove jongeren
- Zelfstandigheid
Ook bieden we zorg bij mentale en psychische problemen.
Bij GGMD werken onder andere maatschappelijk werkers, ambulant begeleiders, psychologen, communicatietrainers en docenten gebarentaal. Zij kunnen met je communiceren op de manier die bij jou past. Zij kennen de mogelijkheden en moeilijkheden van dove en slechthorende mensen in een ‘horende’ wereld.
GGMD biedt zorg aan mensen met gehoorproblemen en aan hun naasten. We behandelen bijna alle GGZ-diagnoses, zoals Autisme, ADHD, angst- en dwangklachten, dementie, borderline, manie, schizofrenie, eetproblemen en verslaving.
Ook bieden we praktische hulp, begeleiding en training bij:
- Depressie en angst
- Moeilijke omgang met gehoorverlies
- Eenzaamheid
- Pesten, seksueel misbruik en (huiselijk) geweld
- Bijna alle GGZ-diagnoses (zoals Autisme, ADHD, angst- en dwangklachten, dementie, borderline, manie, schizofrenie, eetproblemen en verslaving)
Bij GGMD werken onder andere ambulant begeleiders, psychologen en psychiaters. Zij kunnen met je communiceren op de manier die bij jou past. Zij kennen de mogelijkheden en moeilijkheden van dove en slechthorende mensen in een ‘horende’ wereld.
GGMD is er speciaal voor dove en slechthorende mensen en anderen met een gehoorbeperking. Onze professionele medewerkers weten wat het is om een gehoorbeperking te hebben.
Wij weten dat, wat je probleem ook is, het van belang is dat je goede zorg krijgt van mensen die met je kunnen communiceren. Onze medewerkers spreken duidelijk en kunnen gebaren of zetten indien nodig of gewenst een gebaren- of schrijftolk in. Zij weten wat de mogelijkheden en moeilijkheden zijn van mensen die doof zijn of een gehoorbeperking hebben.
Bij GGMD werken onder andere maatschappelijk werkers, ambulant begeleiders, psychologen en communicatietrainers samen om jou de juiste zorg te bieden.
GGMD biedt een breed pakket aan behandelingen, begeleiding en training aan mensen die zich begrensd voelen door hun gehoor én aan hun naasten. Ook alle bijbehorende gevolgen vallen onder het behandelaanbod van GGMD.
De professionele zorgverlening van GGMD bestaat onder andere uit maatschappelijke ondersteuning, logopedie, generalistische basis GGZ en specialistische GGZ. In principe bieden we behandeling voor bijna alle GGZ-diagnoses.
Verwijzingen kunnen via ZorgDomein naar GGMD worden verstuurd of via het aanmeldformulier worden aangemeld.
Meer informatie en contact voor verwijzers en gemeenten lees je hier.
De training ‘Omgaan met mensen met een auditieve beperking’ is een programma voor horenden die in hun werk of op school contact hebben met mensen die doof of slechthorend zijn. Dit is bijvoorbeeld voor collega’s en leidinggevenden, personeelsfunctionarissen, zorgverleners in de gezondheidszorg of docenten en groepsbegeleiders.
Doel van deze training is het bevorderen van wederzijds begrip en het verbeteren van de communicatie. Horenden krijgen vaardigheden en tips aangereikt om de communicatie met de dove of slechthorende te verbeteren. Het uitgangspunt is dat mensen niet gelijk zijn, maar wel gelijkwaardig. En van goed contact profiteren alle betrokkenen.
Je kunt je of jou naasten bij GGMD aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen. Daarna neemt een van onze medewerkers contact met je op voor een informatief gesprek. We bespreken dan hoe wij je kunnen helpen.