- Home
- Trainingen
- Controle over tinnitus
Controle over tinnitus
Als onderdeel van het tinnitusprogramma biedt GGMD de basiscursus ‘Controle over tinnitus’ aan. Daarop volgend kun je nog twee andere trainingen volgen. Dit is afhankelijk van de klachten die je ervaart. We kijken altijd naar je zorgvraag en welke cursus daarbij het meest passend is.
Therapeut: Robben de Kruijf (psycholoog)
Groepsgrootte: circa 6 deelnemers
De training vindt plaats op de volgende data/tijden:
do 21 november nov | 14.00 | - | 16.00 | uur |
do 5 december dec | 14.00 | - | 16.00 | uur |
do 19 december dec | 14.00 | - | 16.00 | uur |
Eerste hulp bij oorsuizen
‘Controle over tinnitus’ is het eerste onderdeel van ons tinnitusprogramma. Deze bestaat uit drie onderdelen:
Deze cursus is speciaal ontworpen voor iedereen die last heeft van een piep in het oor of andere symptomen van tinnitus. De cursus biedt, in twee bijeenkomsten van twee uur, inzicht in oorsuizen en hyperacusis.
Je leert over mogelijke oorzaken, gevolgen en hoe je de impact van tinnitus kunt beheersen. Partners zijn ook welkom om deel te nemen.
Na deze cursus wordt samen met jou gekeken of het geleerde voldoende houvast biedt om zelf verder te kunnen. Is dit niet het geval, dan kun je in overleg met een zorgverlener van GGMD, kiezen voor een vervolgtraject in de vorm van de basistraining, de intensieve training of individuele vervolgbehandeling.
Na de cursus ‘Controle over tinnitus’ kun je verder gaan met de basistraining. Hier gaan we dieper in op de onderwerpen en bieden we ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten. De focus ligt op zelfhulpstrategieën om de last van tinnitussymptomen te verminderen.
Deskundige medewerkers van GGMD begeleiden deze tinnitusbehandeling. De basistraining bestaat uit vijf bijeenkomsten van twee uur en een terugkombijeenkomst na drie maanden.
Deze training is een verdieping op de cursus ‘Controle over tinnitus’. Het doel is om jouw tinnitus beter te beheersen en te beïnvloeden. De training combineert cognitieve gedragstherapie met psychomotorische therapie, beide effectieve vormen van oorsuizentherapie.
Net als bij de basistraining, bestaat de intensieve training uit meerdere bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst na drie maanden.
Meer informatie over dit programma
Iedereen met tinnitus, eventueel in combinatie met hyperacusis. Ook partners zijn van harte welkom.
Circa 6 deelnemers.
Tinnitus
Mensen met tinnitus horen geluiden die anderen niet horen, bijvoorbeeld suizen, brommen, piepen, fluiten of een ander geluid. Die geluiden kunnen hard of zacht zijn, continu of soms aanwezig zijn, en hoog of laag zijn. Deze geluiden zijn voor een (groot) deel van de mensen met tinnitus doodvermoeiend en zenuwslopend. Want je kunt ze niet uitschakelen of eraan ontsnappen. Naast tinnitus kan er ook sprake zijn van gehoorverlies.
Hyperacusis
Meer dan de helft van de mensen met tinnitus heeft ook hyperacusis. Hyperacusis is overgevoeligheid voor geluiden. Het tikken van een mes op een bord doet bijvoorbeeld al pijn aan het gehoor en veroorzaakt ergernis of angst voor geluiden. Het komt vaak voor dat mensen (harde) geluiden ook gaan vermijden.
Het tinnitusprogramma van GGMD begint met de algemene cursus Controle over tinnitus, die bestaat uit twee groepsbijeenkomsten van elk twee uur gevolgd door een terugkombijeenkomst. De cursus kan eventueel gevolgd worden door een basistraining of een intensieve behandeling.
In de cursus Controle over tinnitus krijgt u informatie over tinnitus en hyperacusis, over de mogelijke oorzaken en gevolgen en hoe u de gevolgen beheersbaar kunt maken. De cursus is mede ontwikkeld door klinisch neuropsycholoog Olav Wagenaar, auteur van het boek ‘Eerste hulp bij Oorsuizen’. Deelnemers aan de cursus ontvangen dit boek.
Controleer de activiteitenkalender voor een tinnitusprogramma bij jou in de buurt.
Geen training in jouw regio? Meld je toch aan; met genoeg belangstelling kunnen we nieuwe groepen opzetten of andere ondersteuning bieden.
Deze cursus is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering.
Je hebt nodig:
- Verwijsbrief van je huisarts, bedrijfsarts of (medisch) specialist
- Audiogram
GGMD factureert je zorgverzekering direct. Deze kosten tellen mee voor je eigen risico. Nieuwe deelnemers hebben een verwijsbrief nodig naar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De verwijzer bepaalt of je naar de basis- of specialistische GGZ wordt verwezen.
Meer informatie over aanmelden vind je hier.
Informatie voor verwijzers vind je hier.
Bij GGMD werken (zorg)professionals die begrijpen hoe het is om een gehoorprobleem te hebben of doof te zijn en kennen de Dovencultuur. Een kwart van onze medewerkers is namelijk zelf doof of slechthorend. Wij weten dat, wat je probleem ook is, het van belang is dat je goede hulp krijgt van mensen die met je kunnen communiceren.
Indien een gebaren- en/of schrijftolk nodig is, kan dat en wordt er aan de aanwezigen gevraagd te tekenen voor de tolk.
Je kunt je voor deze cursus aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen. Geef daarbij de naam van de cursus aan, zodat wij weten welke training je wilt volgen. Daarna neemt een van onze medewerkers contact met je op voor een informatief gesprek en bepalen we of de training passend is bij je zorgvraag.
Heb je nog vragen over de training? Dan kun je mailen naar contact@ggmd.nl
Wil je meer informatie over het aanmeldproces? Bekijk dan de aanmeldpagina.