Ga naar inhoud
Kruimelpad:

Emotieregulatie (ERT) met sociale vaardigheden

Als je geen controle hebt over emoties kan dit zorgen voor problemen. Het is daarom belangrijk om emoties te herkennen, zodat je op een goede manier met je emoties kan omgaan met als gevolg dat je je beter voelt. Ook zijn sociale vaardigheden hierbij soms belangrijk om te leren, zodat je weet hoe je je grenzen hierin aan anderen kan aangeven.

Afbeelding emotie bij persoon
Deze training is al gestart. Je kunt je aanmelden voor een volgende training.
Locatie:
GGMD locatie Utrecht
Kanaalweg 93 C
Emotieregulatie (ERT) met sociale vaardigheden training

De training wordt gegeven door Dineke Kramp (Sociaal psychiatrisch verpleegkundige en GGZ-trainer). Ze is ervaringsdeskundige.

Groepsgrootte: Min. 4 deelnemers, max. 8 deelnemers.

De 4 verdiepende bijeenkomsten (na de eerste 8 bijeenkomsten) worden in overleg gepland. En je mag één bijeenkomst (van de 8) missen.

De training vindt plaats op de volgende data/tijden:

vr 13 september 09.00 - 15.00 uur
vr 20 september 09.00 - 15.00 uur
vr 27 september 09.00 - 15.00 uur
vr 4 oktober 09.00 - 15.00 uur
vr 11 oktober 09.00 - 15.00 uur
vr 18 oktober 09.00 - 15.00 uur
vr 8 november 09.00 - 15.00 uur
vr 15 november 09.00 - 15.00 uur

Emotieregulatie

Als je doof of slechthorend bent, kan het zijn dat je het gevoel hebt dat de (horende) wereld je niet begrijpt of andersom. Het gemis aan goede communicatie en informatie kan ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je dingen mist en dat kan zorgen voor onbegrip, boze, verdrietige of angstige gevoelens. Je durft bijvoorbeeld je mening niet te uiten.

Met emotieregulatie training leer je meer over emoties. Er wordt expliciete aandacht besteed aan de vier basisemoties, waardoor je leert emoties te herkennen, begrijpen en reguleren. Zo krijg je uiteindelijk meer controle over je emoties.

Sociale vaardigheden (Goldstein)

Je kunt als doof of slechthorend persoon daarnaast ook onzeker zijn in contact met andere mensen, bijvoorbeeld omdat je niet goed weet hoe je een gesprek begint of hoe je je grenzen aangeeft, maar je kunt dat leren.

Met een training in sociale vaardigheden, oefen je bijvoorbeeld hoe je je grens goed kan aangeven, hoe je durft te bespreken wat je dwars zit en hoe je het beste kan reageren als iemand boos is. Maar ook hoe je kritiek kunt geven op een goede manier. En hoe je juist complimenten geeft en ontvangt. Door deze vaardigheden te leren en te oefenen voel je je ook sterker in de sociale contacten.

Meer informatie

Deze training is alleen voor doven en slechthorenden

Iedereen die aan de training deelneemt, is doof of slechthorend. De training wordt gegeven door twee trainers. De hoofdtrainer is ervaringsdeskundige. Ze is zelf doof en kent de Dovencultuur. Indien gewenst kan er een gebarentolk of schrijftolk bij de training aanwezig zijn.

De training gaat door als er minimaal 4 personen zich hebben aangemeld, en maximaal 8.

Er vindt vooraf altijd een gesprek plaats met de trainer om te kijken wat je zou willen leren en of deze training passend is bij de zorgvraag.

De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 6 uur, waarin een lunchpauze zit. Die tijd kun je gebruiken om met andere aanwezigen ervaringen uit te wisselen, en je ervaart dat je niet de enige bent die met bepaalde uitdagingen zit.

Indien gewenst, is er na de afronding van de training de mogelijkheid tot 4 verdiepingsdagen. Hierin wordt dieper ingegaan op de materie.

Daarnaast zorgen wij ervoor dat de communicatie zo optimaal mogelijk verloopt en iedereen het kan volgen. We vinden we het bovendien heel belangrijk dat het veilig is in de groep.

GGMD stuurt de rekening voor deze training naar je zorgverzekering. De kosten tellen mee voor je eigen risico.

Voor nieuwe cliënten geldt:

Om de kosten door je verzekering vergoed te krijgen, is een verwijsbrief nodig. Is door een audioloog of specialist vastgesteld dat het gehoorverlies aan beide oren meer dan 35 db is, dan is een verwijsbrief Zvw-ZG (Zorgverzekeringswet-Zintuiglijk Gehandicapten) van de huisarts voldoende. Is dit gehoorverlies niet vastgesteld, dan kan alleen de audioloog of specialist je verwijzen. Naast een verwijsbrief heb je ook het audiogram nodig.

Reiskosten worden vaak ook vergoed door de zorgverzekeraar. Dat kun je zelf navragen bij je zorgverzekeraar.

Deze training vindt plaats op twee GGMD-locaties; in Utrecht en in Zoetermeer.

In Utrecht vindt deze training in september dit jaar al plaats. Voor Zoetermeer wordt dit nog bekend. Dat zal waarschijnlijk begin 2025 zijn.

Als je interesse hebt in deze training, maar deze op één van de locaties al gestart of vol is, dan raden wij aan je toch aan te melden. Je komt dan op de wachtlijst en kan dan aansluiten voor de eerstvolgende training. Dan kan zijn op je voorkeurslocatie of op een andere locatie waar de training eerder begint. Dat is dan aan jou om te bepalen of je dat wil.

Aanmelden voor deze training