Ga naar inhoud
Kruimelpad:

Leven met Ménière

Mensen met de ziekte van Ménière, hebben meestal last van duizeligheid, oorsuizen en/of slechthorendheid. Dat heeft invloed op het dagelijks leven. Tijdens deze training kijken deskundige medewerkers van GGMD naar manieren waarop je Ménière beter kunt verdragen.

Duizeligheid en evenwichtsproblemen bij een gehoorbeperking

Ontspanning en bewustwording

Tijdens deze training is veel aandacht voor ontspanning en bewustwording. Bewustwording wil zeggen dat je je meer bewust wordt van de verschijnselen en van wanneer deze erger of minder erg zijn. Misschien zijn de duizelingen bij jou ’s morgens minder erg dan ’s avonds. Of heb je er tijdens het sporten minder last van.

Soms zijn er ook manieren waarop je de hinder van de ziekte (tijdelijk) kunt verminderen. Als je dit weet, kunt je daar rekening mee houden. Dat is het begin van leren leven met de ziekte van Ménière. Over het aanpassen van je leven aan de ziekte en de problemen die daarbij komen kijken, praten we in de laatste bijeenkomsten.

Meer informatie over deze training

De training is bedoeld voor mensen die de ziekte van Ménière hebben en voor hun naasten (partner, kinderen, familie, vrienden).

 

De training heeft acht groepsbijeenkomsten. De groep bestaat uit minimaal zes en maximaal tien deelnemers.

Inhoud van de training:

  • Informatie: Wat is de ziekte van Ménière en wat zijn mogelijke gevolgen?
  • Bewustwording: Wanneer zijn de verschijnselen het ergst? Wat helpt bij jou om de verschijnselen te verminderen?
  • Ontspanning: Wat zijn de gevolgen van stress? Hoe kan afleiding en ontspanning helpen om de klachten dragelijker te maken?
  • Uitwisselen van tips en trucs met personen die hetzelfde meemaken
  • Aanpassen van het leven

 

De training heeft acht groepsbijeenkomsten van twee uur en vindt overdag plaats. De groep bestaat uit minimaal zes en maximaal tien deelnemers.

Voor de laatste bijeenkomst komt de groep na drie maanden nog een keer bij elkaar. Opgedane ervaringen worden dan uitgewisseld en er wordt nog extra informatie gegeven.

Controleer de activiteitenkalender voor een training bij jou in de buurt. Geen training in jouw regio? Meld je toch aan; met genoeg belangstelling kunnen we nieuwe groepen opzetten of andere ondersteuning bieden.

Deze training wordt betaald door de zorgverzekering.

Je hebt nodig:

  • Verwijsbrief van je huisarts of gehoorspecialist
  • Audiogram

GGMD factureert je zorgverzekering direct. Deze kosten kunnen meetellen voor je eigen risico. Nieuwe deelnemers hebben een verwijsbrief nodig. Bij een vastgesteld gehoorverlies van meer dan 35 db aan beide oren is een Zvw-ZG verwijzing van de huisarts voldoende. In andere gevallen is verwijzing door een audioloog of specialist vereist. Een audiogram is ook nodig.

Meer informatie over aanmelden vind je hier.

Informatie voor verwijzers vind je hier.

Aanmelden voor deze training