Ga naar inhoud
Kruimelpad:

Lezen, schrijven en Nederlandse Gebarentaal

Ben je doof of slechthorend en heb je moeite met Nederlands lezen en schrijven? En heb je moeite met de Nederlandse Gebarentaal? Bijvoorbeeld omdat je niet genoeg onderwijs hebt gehad of nog maar kort in Nederland woont?

Wij leren jou de Nederlandse Gebarentaal en lezen en schrijven in het Nederlands. zodat je je zekerder voelt en makkelijk kunt communiceren met anderen.

Meer informatie

Deze training is voor:
· Dove en slechthorende mensen die de Nederlandse Gebarentaal in combinatie met Nederlands willen leren.
· Dove mensen die maar kort op een dovenschool hebben gezeten en net niet genoeg onderwijs hebben gekregen.
· Dove mensen die niet goed meer kunnen gebaren, lezen en schrijven, en daardoor moeite hebben om met andere mensen contact te houden.

We hebben ook een aangepaste training om te leren lezen en schrijven voor mensen met beperking in horen en zien.

De training start met eenvoudige oefeningen. Zo leer je de basis. De oefeningen gaan bijvoorbeeld over fruit, kleding en sport. Er zijn 25 lessen over verschillende onderwerpen. Hierna kun je nog verschillende vervolgtrainingen doen. De oefeningen daarin worden steeds moeilijker.

Voordat we met de training starten, kijken we eerst hoe goed je kunt gebaren, lezen en/of schrijven. We passen de training daarop aan. De training wordt gegeven door gebarentaaldocenten van GGMD.

De training wordt bij een locatie van GGMD gegeven. Kijk op de pagina locaties waar een locatie van GGMD bij jou in de buurt zit. Kun je niet naar een locatie van GGMD komen? Dan kan de training bij jou thuis gegeven worden. Maar alleen als de docent niet meer dan 5 kwartier reistijd heeft (enkele reis).

Deze training wordt betaald door de zorgverzekering.

Je hebt nodig:

  • Verwijsbrief van je huisarts of hoorspecialist
  • Audiogram

GGMD factureert je zorgverzekering direct. Deze kosten kunnen meetellen voor je eigen risico. Nieuwe deelnemers hebben een verwijsbrief nodig. Bij een vastgesteld gehoorverlies van meer dan 35 db aan beide oren is een Zvw-ZG verwijzing van de huisarts voldoende. In andere gevallen is verwijzing door een audioloog of specialist vereist. Een audiogram is ook nodig.

Meer informatie over aanmelden vind je hier.

Informatie voor verwijzers vind je hier.

Aanmelden voor deze training