- Home
- Trainingen
- Nederlands met ondersteunende Gebaren (NmG)
Nederlands met ondersteunende Gebaren (NmG)
Als je doof of slechthorend bent en je moeite hebt met communiceren, kan de cursus Nederlands met ondersteunende Gebaren (NmG) een oplossing zijn.
Meer informatie
NmG is een bijzondere vorm van het gesproken Nederlands. Als mensen gesproken taal niet of slecht verstaan, wordt het Nederlands op deze manier visueel gemaakt.
Bij NmG wordt het spreken ondersteund met gebaren. Deze gebaren komen uit de Nederlandse Gebarentaal. Maar bij Nederlands met Gebaren (NmG) blijf je gewoon Nederlands praten en ondersteun je de belangrijkste woorden met gebaren. Je hebt daardoor niet te maken met de grammaticale regels en zinsopbouw uit de Nederlandse Gebarentaal (NGT).
De training NmG is bedoeld voor plotsdoven, laatdoven en slechthorenden. Ook gezinsleden, familieleden, vrienden, buren, kennissen en collega’s mogen meedoen.
De training wordt meestal bij je thuis gegeven. Een voorwaarde is dat de docent gebarentaal niet langer dan 5 kwartier hoeft te reizen (enkele reis). Er kunnen maximaal zes personen meedoen.
Basis: NmG 1 t/m 3
De training Nederlandse met ondersteunende Gebaren bestaat uit drie onderdelen: NmG 1 t/m 3. In deze trainingen loopt de moeilijkheidsgraad langzaam op: van beginnende gebaren en het handalfabet tot het formuleren van zinnen en het voeren van een gesprek. Elke training bestaat uit 12 tot 14 lessen van twee uur. De deelnemers krijgen ook huiswerk.
Je bepaalt zelf of je één, twee of alle drie de trainingen volgt.
Vervolgmodules
Op verzoek van de Stichting Plotsdoven heeft GGMD samen met een ervaren gebarendocent drie vervolgmodules NmG ontwikkeld en getest. De nadruk in deze modules ligt op kunnen converseren.
Elke module bestaat uit zes bijeenkomsten en behandelt een bepaald thema: werk, in en om het huis, en gezondheidszorg. De vervolgmodules kunnen gevolgd worden na het afronden van de derde NmG-training (NmG 3). Bovendien kunnen ze los van elkaar gevolgd worden. Je kiest zelf het thema.
Bij GGMD werken gediplomeerde docenten gebarentaal. Zij werken met lesmateriaal van het Nederlands Gebarencentrum. De docenten kunnen ook zelf lessen ontwikkelen. Zij weten welke lesstof het beste bij iemand past.
Belangrijk is dat jij tijdens de lessen alles goed kunt volgen. Om makkelijker met jou te communiceren, gebruikt de docent naast gebarentaal soms ook kaarten met plaatjes.
GGMD stuurt de rekening voor deelname aan de training Nederlandse Gebarentaal naar je zorgverzekering. De kosten tellen mee voor je eigen risico. Om de kosten door jouw verzekering vergoed te krijgen, is een verwijsbrief nodig.
Is door een audioloog of specialist vastgesteld dat het gehoorverlies aan beide oren meer dan 35 db is, dan is een verwijsbrief van de huisarts voldoende. Is dit gehoorverlies niet vastgesteld, dan kan alleen de audioloog of specialist je verwijzen. Naast een verwijsbrief heb je ook het audiogram nodig. Bij volwassen vroegdoven en doofblinden is een verklaring van de huisarts voldoende.
Je kunt je voor deze cursus aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen. Geef daarbij de naam van de cursus aan, zodat wij weten welke training je wilt volgen. Daarna neemt een van onze medewerkers contact met je op voor een informatief gesprek en bepalen we of de training passend is bij je zorgvraag.
Heb je nog vragen over de training? Dan kun je mailen naar contact@ggmd.nl
Wil je meer informatie over het aanmeldproces? Bekijk dan de aanmeldpagina.