Ga naar inhoud
Kruimelpad:

Nederlandse Gebarentaal (NGT)

Als je doof of slechthorend bent en je moeite hebt met communiceren kan de cursus Nederlandse Gebarentaal (NGT) een oplossing zijn.

Communicatie voor personen die doof en slechthorend zijn is niet altijd vanzelfsprekend. GGMD biedt hulp bij relaties, communicatie en mentale problemen

Meer informatie

De training NGT is bedoeld voor vroegdoven en ernstig slechthorenden. Ook gezinsleden, familieleden, vrienden, buren, kennissen en collega’s kunnen meedoen.

De training wordt meestal bij je thuis gegeven. Een voorwaarde is dat de docent Nederlandse Gebarentaal niet langer dan 5 kwartier hoeft te reizen (enkele reis). Er kunnen maximaal zes personen meedoen.

De training Nederlandse Gebarentaal bestaat uit twee modules. In deze trainingen loopt de moeilijkheidsgraad langzaam op: van beginnende gebaren en het handalfabet tot het formuleren van zinnen en het voeren van een gesprek. Elke module bestaat uit 12 lessen van twee uur, en de deelnemers krijgen huiswerk.

Je bepaalt zelf welke trainingen je volgt.

Bij GGMD werken gediplomeerde docenten gebarentaal. Zij werken met lesmateriaal van het Nederlands Gebarencentrum. De docenten kunnen ook zelf lessen ontwikkelen. Zij weten welke lesstof het beste bij iemand past.

Belangrijk is dat jij tijdens de lessen alles goed kunt volgen. Om makkelijker met jou te communiceren, gebruikt de docent naast gebarentaal soms ook kaarten met plaatjes.

GGMD stuurt de rekening voor deelname aan de training Nederlandse Gebarentaal naar je zorgverzekering. De kosten tellen mee voor je eigen risico. Om de kosten door jouw verzekering vergoed te krijgen, is een verwijsbrief nodig.

Is door een audioloog of specialist vastgesteld dat het gehoorverlies aan beide oren meer dan 35 db is, dan is een verwijsbrief van de huisarts voldoende. Is dit gehoorverlies niet vastgesteld, dan kan alleen de audioloog of specialist je verwijzen. Naast een verwijsbrief heb je ook het audiogram nodig. Bij volwassen vroegdoven en doofblinden is een verklaring van de huisarts voldoende.

Aanmelden voor deze training