Ga naar inhoud
Kruimelpad:

Omgaan met geld

Geldproblemen komen vaker voor dan je denkt, zowel bij horenden als doven en slechthorenden. De training zorgt ervoor dat je meer inzicht krijgt in jouw geld.

GGMD biedt training en begeleiding bij geldzaken, budgettering, wonen en instanties

Controle over geldproblemen

Misschien gebeurt het jou ook regelmatig: aan het einde van de maand weet je soms niet hoe je alles moet betalen. Er ligt nog een stapeltje rekeningen, maar je geld is op. Je weet niet wat je met de rekeningen moet doen.

Je laat ze daarom maar liggen. En je hoopt dat jouw wasmachine niet ineens kapot gaat, want jouw bankrekening staat al een tijdje in het rood.

In de training ‘Omgaan met geld’ leer je meer controle te krijgen over geldproblemen. Door de training krijg je overzicht in wat je ontvangt en uitgeeft. Ook leer je hoe je de inkomsten en uitgaven netjes kunt bijhouden. En je leert over geld lenen en sparen.

Wat je leert in deze training:

Hoeveel geld heb je aan het eind van de maand nog over? Als je weet wat de inkomsten en uitgaven zijn, kun je berekenen hoeveel geld je overhoudt. Goed omgaan met geld begint met weten welke inkomsten en uitgaven je hebt. In de training leer je die op een bepaalde manier op een rijtje te zetten.

Zo zijn er bijvoorbeeld ‘vaste lasten’; uitgaven aan huur, gas, licht en verzekeringen. Deze moet je elke maand betalen. En je hebt bijvoorbeeld vaste inkomsten; loon uit werk of een uitkering. Als je hier inzicht in krijgt, dan weet je hoeveel er overblijft voor eten, cadeautjes en kleding. En dan weet je hoeveel je kunt sparen.

In de training oefen je met het bijhouden van een administratie. Je leert hoe je je inkomsten en uitgaven bijhoudt. En hoe je rekeningen overzichtelijk kunt bewaren, zodat je altijd kunt terugvinden wat je betaald hebt en wat nog niet. Zo hoef je nooit meer een boete te ontvangen voor het te laat betalen van een rekening.

Als je beter weet waar je je geld aan uitgeeft en hoeveel je uitgeeft, kun je misschien minder geld uitgeven aan sommige dingen. Zo houd je meer geld over. Tijdens de training praat je met de andere deelnemers over hoe je geld kunt besparen.

We praten tijdens de training ook over geld lenen. Soms heb je in één keer veel geld nodig, bijvoorbeeld om een nieuwe televisie te kopen. Dan lijkt het handig om geld te lenen. Maar als je geld leent, dan moet je ook rente terugbetalen.

Als je elke maand geld te weinig hebt, is het dus niet verstandig om te lenen. Door de rente worden schulden elke maand groter. Je kunt in plaats daarvan ook geld apart zetten, voor eenmalige of onverwachte uitgaven. Hoe je dat het beste doet, praten we over tijdens deze training.

Zorg, training en begeleiding via GGMD

Meer informatie over de training

Deze training wordt door heel Nederland gegeven.

Staat er nog geen training bij jou in de regio in de activiteitenagenda? Meld je toch aan; met genoeg belangstelling kunnen we nieuwe groepen opzetten of andere ondersteuning bieden.

De training ‘Omgaan met geld’ wordt gegeven door GGMD. Bij GGMD werken deskundige medewerkers die begrijpen hoe het is om doof te zijn. Zij kennen de Dovencultuur. Wij weten dat, wat je probleem ook is, het van belang is dat je de juiste hulp krijgt van mensen die met je kunnen communiceren. Wij kennen de gevolgen van een gehoorbeperking voor jou en de mensen om je heen.

De medewerkers van GGMD kunnen met jou communiceren. Als je dat prettig vindt, is een schrijf- of gebarentolk bij de bijeenkomsten aanwezig. Deelnemers wordt gevraagd akkoord te geven voor de tolk(en).

Meestal betaalt de gemeente deze training. Je hebt daarvoor wel een Wmo-beschikking nodig. Misschien moet je zelf een deel betalen. Dat heet dan een ‘eigen bijdrage’. Hoeveel eigen bijdrage je moet betalen, is in elke gemeente anders. Bekijk daarvoor de pagina kosten en vergoedingen. Ook kunnen onze medewerkers je hierbij helpen.

Aanmelden voor deze training