Ga naar inhoud
Kruimelpad:

Opkomen voor jezelf

Horenden houden niet altijd rekening met doven en slechthorenden. Als je wil dat een ander rekening met je houdt, moet je af en toe voor jezelf opkomen. In de cursus ‘Opkomen voor jezelf’ leer je voor jezelf op te komen zonder dat de ander kwaad wordt. Je leert je zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten, je leert omgaan met kritiek en assertief te worden.

Ik wil me aanmelden voor de training
De eerstvolgende training start op:
Ma 30 september 2024
Locatie:
GGMD locatie Groningen
Sylviuslaan 5
Opkomen voor jezelf

Trainers: Alie Bekendam (maatschappelijk werker) en Cathy Prins (maatschappelijk werker).

De training vindt plaats op de volgende data/tijden:

ma 30 september 10.00 - 12.30 uur
ma 7 oktober 10.00 - 12.30 uur
ma 14 oktober 10.00 - 12.30 uur
ma 21 oktober 10.00 - 12.30 uur
ma 4 november 10.00 - 12.30 uur
ma 11 november 10.00 - 12.30 uur
ma 18 november 10.00 - 12.30 uur
ma 25 november 10.00 - 12.30 uur
Terugkombijeenkomst
ma 2 december 10.00 - 12.30 uur

Doof of slechthorend zijn in een ‘horende’ wereld

Doof of slechthorend zijn in een ‘horende’ wereld valt niet altijd mee. Als je niet goed kan horen, kan het moeilijk zijn om gesprekken te volgen. Horende mensen houden niet altijd rekening met personen met een gehoorbeperking.

Ook kan het zijn dat anderen niet weten hoe ze goed moeten communiceren met iemand die doof is. Daardoor kun je je buitengesloten voelen en denken dat je anders bent dan de rest. Het gevoel hebben dat je er niet bij hoort.

 

Tijdens deze training gaan we aan de slag met drie zaken die belangrijk zijn in het opkomen voor jezelf:

Een belangrijk deel van deze training gaat over leren assertief te zijn. Assertief zijn betekent dat je voor jezelf opkomt op een zelfverzekerde en niet-agressieve manier. Je leert om aandacht en om uitleg te vragen, op zo’n manier dat je de ander niet kwetst.

Assertief worden heeft te maken met geloven in jezelf en in wat je kunt.

Wie voor zichzelf opkomt, moet ook met kritiek van anderen kunnen omgaan. Misschien krijg je wel kritiek op hoe je iets doet of zegt. Als je vraagt of anderen zich willen aanpassen, kunnen anderen dat ook van jou vragen. Aanpassen moet van twee kanten komen. In deze cursus leer je omgaan met kritiek. Je krijgt daarvoor tips.

In de training werk je ook aan het vergroten van zelfvertrouwen en opkomen voor jezelf, bijvoorbeeld door aan het eind van de training een presentatie te geven. In deze presentatie vertellen de deelnemers aan de groep wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze graag willen. Voor het geven van zo’n presentatie is zelfvertrouwen nodig. Als je zelfvertrouwen hebt en je zeker voelt tegenover horenden, kun je beter voor jezelf opkomen.

Zorg, training en begeleiding via GGMD

Meer informatie

Dove en slechthorende personen worden in een horende wereld regelmatig buitengesloten.

Dit gebeurt bijvoorbeeld op een feestje. Iemand maakt een grap en je ziet dat iedereen lacht. Als je vraagt wat er is, krijg je als antwoord: ‘Oh niks, laat maar’. Toch wil je graag weten wat er nou zo grappig was.

Of, een andere situatie: Je bent aan het winkelen met een horende vriend(in). Je wil een nieuwe computer kopen en vraagt om meer informatie. De verkoper praat tegen jouw vriend(in) en niet tegen jou. Wat doe je?

 

Veel doven zullen deze voorbeelden herkennen. In de training ‘Opkomen voor jezelf’ leer je beter met dit soort situaties omgaan.

Deze training ‘Opkomen voor jezelf’ is voor personen die vroegdoof, plots- of laatdoof óf slechthorend zijn.

De training gaat door als er minimaal 3 deelnemers zijn.

De training ‘Opkomen voor jezelf’ wordt gegeven door GGMD. Bij GGMD werken deskundige medewerkers die begrijpen hoe het is om doof te zijn. Zij kennen de Dovencultuur. En zij kennen de gevolgen die het doof of slechthorend zijn kan hebben voor jezelf en de mensen om je heen.

De medewerkers van GGMD kunnen met jou communiceren. Als je dat prettig vindt, is er een schrijf- of gebarentolk bij de bijeenkomsten aanwezig. Geef dit van te voren aan.

GGMD stuurt de rekening voor deze training door naar je zorgverzekering. De kosten tellen mee voor je eigen risico.

Voor nieuwe cliënten geldt:

Om de kosten door je verzekering vergoed te krijgen, is een verwijsbrief nodig. Is door een audioloog of specialist vastgesteld dat het gehoorverlies aan beide oren meer dan 35 db is, dan is een verwijsbrief Zvw-ZG (Zorgverzekeringswet-Zintuiglijk Gehandicapten) van de huisarts voldoende. Is dit gehoorverlies niet vastgesteld, dan kan alleen de audioloog of specialist je verwijzen. Naast een verwijsbrief heb je ook het audiogram nodig.

Aanmelden voor deze training