- Home
- Trainingen
- Psychomotorische therapie
Psychomotorische therapie
GGMD biedt spel- en ontspanningstherapie voor slechthorende en dove mensen of mensen met andere gehoorbeperkingen van alle leeftijden, bijvoorbeeld bij psychische problemen.
Door beweging leren omgaan met psychische problemen
PMT kan helpen als je bijvoorbeeld psychische problemen heb of beter wil leren omgaan met je gehoorbeperking. Door te bewegen, kun je ontdekken wat je lichaam voelt, wat je denkt of hoe je je gedraagt en welk gedrag hoort bij een bepaalde emotie, zoals verdriet, boosheid of angst. Ons lichaam vertelt soms meer dan wij als mensen kunnen vertellen met woorden.
PMT biedt een veilige plek om je gedrag, wat je voelt of wat je denkt te onderzoeken. Je doet nieuwe ervaringen op en kunt ander gedrag uitproberen. In verschillende spelvormen en oefeningen leg je samen met je therapeut een lijntje tussen dat wat je in de therapie ervaart en het dagelijks leven.
Meer informatie
PMT is geschikt voor iedereen, van jong tot oud. Het kan fijn zijn om op een andere manier duidelijk te maken wat je voelt in plaats van door erover te praten. Voor PMT is het niet nodig om goed te zijn in bewegen of sporten. Je hoeft niet lenig of sportief te zijn, of dit te worden. Het is alleen belangrijk dat je aan het probleem wil werken, door middel van beweging.
PMT wordt gegeven in een gymzaal of grote ruimte. Het is prettig om kleding te dragen waarin je makkelijk kunt bewegen. De PMT vindt wekelijks of tweewekelijks plaats op een vast tijdstip. Een PMT-sessie duurt 45-60 minuten.
PMT kan individueel gegeven worden of in een kleine groep met maximaal 4 mensen. Hoe lang de behandeling duurt, is afhankelijk van de problematiek en hoe snel je je ontwikkelt. Gemiddeld duurt een behandeling 9 tot 12 maanden.
Indien PMT aan kinderen wordt gegeven, houdt de therapeut tijdens het therapietraject ouders en verzorgers op de hoogte van wat er tijdens de PMT gebeurt. Ouders en verzorgers kennen hun kind het beste. Als het kind leert experimenteren met ander gedrag wordt dat in overleg afgesproken, zodat zeker is dat het nieuwe gedrag past bij de leefsituatie van (de rest van) het gezin.
Bij GGMD werken deskundige medewerkers die begrijpen hoe het is om doof of slechthorend te zijn. Zij kunnen met jou, of met ouders/verzorgers communiceren en kennen de Dovencultuur.
De psychomotorisch therapeuten van GGMD zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Therapie (NVPMT) en de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB).
Kosten bij PMT voor kinderen:
De gemeente betaalt deze zorg. Jij betaalt zelf niets, ook geen eigen bijdrage.
Om met de zorg te kunnen starten, is een verwijsbrief Jeugdwet van de huisarts, jeugdarts of specialist nodig. Voor de huisarts, jeugdarts of specialist hebben we op de pagina voor verwijzers alle informatie over het verwijzen bij elkaar gezet. De verwijsbrief moet op naam van het kind staan.
Kosten bij PMT voor volwassenen:
PMT valt onder de basisverzekering en telt dus mee voor uw eigen risico. Hoe hoog uw eigen risico is, staat in de polis van uw zorgverzekering. Controleer bij uw zorgverzekeraar wat er precies wordt vergoed.
Behandelingen die lang duren, worden in perioden van een jaar gefactureerd. Het kalenderjaar waarin elke nieuwe periode van de behandeling start, is het jaar waarin deze meetelt voor uw eigen risico.
Erik wordt snel boos. Soms doen mensen iets waardoor hij ineens ontploft of iemand een flinke duw geeft. Hij krijgt daar vaak problemen door. Hij krijgt straf, terwijl die ander dat niet krijgt.
Bij PMT leert Erik dat hij het aan kan voelen komen als hij boos aan het worden is. Hij merkt dan bijvoorbeeld dat zijn adem veel sneller gaat en zijn spieren strak worden. Voordat hij ontploft, kan hij dan weglopen. Hij gaat dan even water drinken. Daar wordt hij rustig van.