Ga naar inhoud
Kruimelpad:

Spraakafzien

Door spraakafzien kun je beter communiceren met horende mensen. Als je woorden niet (goed) verstaat, is het prettig om de informatie die je mist, aan te kunnen vullen door naar de spreker te kijken. Zien wat iemand zegt, is niet gemakkelijk. Maar het is wel te leren.

Logopedie

Om klanken te kunnen aflezen, moet je eerst weten hoe klanken met de lippen, kaak en tong gevormd worden. Omdat woorden uit meerdere klanken bestaan, wordt vooral geoefend in woorden en zinnen.

Ongeveer een derde van wat iemand zegt, is van de lippen af te zien. Naast liplezen leer je daarom ook kijken naar de gezichtsuitdrukking en de lichaamshouding. De logopedist laat je ook zien wat emoties doen met de manier waarop iemand praat. En wat het voor je betekent als iemand snel of met een dialect praat, of niet bekend is met gehoorproblemen.

Daarnaast worden praktische zaken besproken zoals het aantal gesprekspartners, positie ten opzichte van elkaar, verlichting etc. De logopedist leert je de techniek, oefent met je en geeft je tips.

  • Maak oogcontact
  • Duidelijk articuleren
  • Schrijf belangrijke informatie op

Meer informatie over deze training

De training ‘Spraakafzien’ is voor slechthorende en plots- en laatdove Nederlandstalige volwassenen. De training ‘Spraakafzien’ volg je individueel. Soms wordt de training in een groep gegeven. Deelname van de partner aan de training is zinvol.

De training wordt afgestemd op wat jij nodig hebt. Meestal is 15 bijeenkomsten van 60 minuten (individueel) of 90 minuten (in een groep) voldoende. Aan het begin van elke bijeenkomst wordt besproken wat behandeld wordt en met welk doel. Daarnaast krijg je huiswerk: opdrachten waarmee je thuis kunt oefenen.

Het is mogelijk bij de training gebruik te maken van een (schrijf)tolk.

Deze training wordt betaald door de zorgverzekering.

Je hebt nodig:

  • Verwijsbrief van je huisarts of hoorspecialist
  • Audiogram

GGMD factureert je zorgverzekering direct. Deze kosten kunnen meetellen voor je eigen risico. Nieuwe deelnemers hebben een verwijsbrief nodig. Bij een vastgesteld gehoorverlies van meer dan 35 db aan beide oren is een Zvw-ZG verwijzing van de huisarts voldoende. In andere gevallen is verwijzing door een audioloog of specialist vereist. Een audiogram is ook nodig.

Meer informatie over aanmelden vind je hier.

Informatie voor verwijzers vind je hier.

Aanmelden voor deze training